FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knesset potvrdio zakon o odšteti doseljenika iz Gaze

JERUZALEM, 16. veljače 2005. (Hina/AFP) - Izraelski parlament jepotvrdio u srijedu zakon o odšteti 8.000 židovskih doseljenikapozvanih da se ovog ljeta evakuiraju iz 21 naselja iz pojasa Gaze ijoš četiri naselja na Zapadnoj obali.
JERUZALEM, 16. veljače 2005. (Hina/AFP) - Izraelski parlament je potvrdio u srijedu zakon o odšteti 8.000 židovskih doseljenika pozvanih da se ovog ljeta evakuiraju iz 21 naselja iz pojasa Gaze i još četiri naselja na Zapadnoj obali.

Pedeset i devet od ukupno 120 zastupnika glasalo je za taj tekst u trećem i posljednjem čitanju, dok se njih 40 izjasnilo protiv. Drugi parlamentarci su bili suzdržani ili nisu bili nazočni u vrijeme glasanja, koje se odvijalo nakon maratonske rasprave koja je počela u utorak.

Govoreći u ime vlade, ministar prijevoza Meir Sheetrit (Likud, desnica) objasnio je da će taj "zakon dati mogućnost svim evakuiranima da započnu novi život gdje žele".

"Taj je tekst ustvari udvostručio iznose početno ponuđene doseljenicima. Unatoč svih poteškoća koje podrazumijeva primjena tog zakona ona sačinjava mirovni proces s Palestincima", dodao je.

Zakon uzima u obzir sve moguće slučajeve za odštete doseljenika prema dužini njihovog boravka, površini posjeda i izgubljenih zaposlenja, čak i njihove prijevremene odlaske u mirovinu izazvane budućim preseljenjem.

Izglasavanje tog zakona predstavlja bitnu etapu za primjenu Sharonovog plana povlačenja, od ovog ljeta, koji je izazvao žestoko protivljenje krajnje desnice i lobija doseljenika.

Sharonova vlada će formalno potvrditi taj plan, koji će bit primjenjiv pet mjeseci kasnije, tj. 21. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙