FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Saborska oporba žestoko se danas usprotivila predloženim izmjenama Zakona o pošti, optužujući Vladu da produljenjem monopola Hrvatskih pošta na sve univerzalne poštanske pošiljke do 100 grama i odustajanjem od donošenja posebnog zakona o kurirskim uslugama krši hrvatske i europske zakonske regulative. Oporba je u raspravi prozvala Vladu da predlaže restriktivne, monopolističke zakone koji se protive odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te sporazuma s WTO-om, ali i hrvatskim zakonima kojima se jamči ravnopravan položaj na tržištu. Vladin prijedlog branio je Josip Đakić (HDZ), tvrdeći da se njime konačno uvodi reda u područje poštanskih usluga.

ZAGREB - Potpredsjednica HSLS-a i Hrvatskog sabora Đurđa Adlešić izrazila je danas nezadovoljstvo mjerom Slovenije prema hrvatskim prijevoznicima i smatra je štetnom za hrvatsko-slovenske odnose. Takvu mjeru ne primjenjuje ni jedna druga članica EU-a, rekla je Adlešić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru na koju je pozvala predsjednika Udruge Skupštine hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragu Kranjčeca. Kranjčec je pozdravio (protu)mjeru koju je hrvatsko Ministarstvo prometa povuklo u 'kamionskom ratu' sa Slovenijom.

ZAGREB - HNS-ovi saborski zastupnici Dragutin Lesar i Antun Kapraljević ne prihvaćaju HRT-ovo objašnjenje da su prilozi u "Latinici" napravljeni loše i neobjektivno, da nije saslušana i druga, prozvana strana i od odgovornih na HRT-u zatražili da se u redovitom terminu ponovo emitira, ali cjelovita emisija posvećena podrijetlu imovine. Svoj zahtjev da se emisija ponovi HNS-ovci su objasnili željom da se zaštiti sloboda medija. HRT je priopćio da je odluku o kraćenju priloga u kojima se analizira podrijetlo imovine aktualnog hrvatskog premijera, vodstvo HRT-a donijelo nakon što je utvrdilo da su u njemu izrečene "optužbe koje nisu potkrijepljene dokumentima".

ZAGREB - Sudionici narodnooslobodilačke borbe Hrvatske i Slovenije osudili su danas revanšističku kampanju koja se u Italiji provodi pod geslom takozvanog Dana žalosnih uspomena na kraj II. svjetskog rata, ističe se u zajedničkoj izjavi rukovodstava organizacija boraca NOB-a iz Hrvatske i Slovenije. Hrvatski i slovenski borci traže od vlasti svojih država odlučnije reagiranje i osudu falsificiranja povijesnih istina o uzorcima, toku i završetku II. svjetskog rata, iskonstruiranim optužbama i njihovim revanšističkim zahtjevima. Ocijenjuju da je prikazivanje filma "Srce u bunaru" štetno, a povijesno nekorektno.

ZAGREB - Saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u novom sastavu danas je održalo konstituirajuću sjednicu na kojoj je, jednoglasno, za predsjednika Povjerenstva izabran Josip Leko (SDP), a za zamjenika Nikola Mak (nacionalne manjine). Nakon sjednice koja je, po ustaljenoj praksi, bila zatvorena za javnost, Leko je novinarima rekao da će rad Povjerenstva ovisiti o potpori javnosti i parlamenta, te će Povjerenstvo, stoga, imati i posebnu odgovornost prema građanima i Hrvatskom saboru.

ZAGREB - Udruga Roditelji u akciji - RODA zatražila je danas od Hrvatske biskupske konferencije javnu ispriku zbog "obmanjivanja o neplodnosti i medicinski potpomognutoj oplodnji" te "huškanja protiv ljudi koji se bore s neplodnošću i njihove djece". Udruga ističe kako je laž da je neplodnost posljedica nemoralnog ponašanja, da se u Hrvatskoj eksperimentira na zamecima začetim uz pomoć medicinske oplodnje i da je u postupcima medicinski potpomognute oplodnje ubijeno 285.000 djece. Od Hrvatskog katoličkog liječničkog društva RODA traži ispriku zbog izjave dr. Damira Bukovića kako neplodnosti ne bi bilo da svatko ima samo jednog partnera, koju ocjenjuje neistinitom i "nečuveno bezobraznom".

ZAGREB - Državni zavod za statistiku (DZS) u siječnju je Eurostatu (statističkom uredu EU) uputio na mišljenje prijedlog klasifikacije prostornih jedinica za statistiku, prema kojem bi prva razina bila cijela Hrvatska, druga razina četiri statističke regije - Zagrebačka regija, Središnja, Istočna i Jadranska Hrvatska, a treća razina 21 županija i Grad Zagreb, izvijestio je danas ravnatelj Zavoda Jakov Gelo. Nakon što se dobije mišljenje Eurostata, prijedlog klasifikacije bit će upućen Vladi i nakon toga na mišljenje Saboru, kazao je Gelo na konferenciji za novinare.

RIJEKA - Predstavnici Saveza udruga Kvarnera danas su ponovno zatražili da se hitno riješi pitanje alohtone divljači na svim kvarnerskim otocima, ocijenivši da je odluka županijske uprave o objavi natječaja za lovozakup lovišta Tramuntane na Cresu nepotpuna. Kako je rečeno danas na konferenciji za novinare te udruge, tom je odlukom uvjetovan lov na alohtonu divljač u lovištu, ali ne i na cijelom otoku Cresu. Glasnogovornica Saveza udruga Kvarnera Gordana Pavoković kazala je da rješenje pitanje alohtone divljači na Cresu, Lošinju, Krku i Rabu nije više moguće odgađati jer ona ugrožava očuvanje tradicionalnih otočnih vrijednosti.

ZAGREB - Draganu Jungu (23) i Massimu Kršulju (21), osumnjičenima za ubojstvo 22-godišnjeg studenta iz Labina Ante Vukelića danas je određen jednomjesečni pritvor i protiv njih je pokrenuta istraga, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu. Osumnjičenicima za podmuklo ubojstvo pritvor je određen zbog posebno teških okolnosti na koji su počinili zločin. Obojica su se, kao i jučer, na saslušanju branila šutnjom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙