FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mol-ova podružnica Slovnaft kažnjena s 35,5 milijuna eura

ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Slovačko ministarstvo financijaispunilo je ranije obećanje i kaznilo Slovnaft, slovačku podružnicumađarske naftne industrije Mol s 1,35 milijardi slovačkih kruna ( 35,5milijuna eura) za veće povećanje cijena na benzinskim crpkama odočekivanog, objavili su mađarski mediji, a potvrdio direktor Mola zakomunikacije Gyorgy Bacsur.
ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Slovačko ministarstvo financija ispunilo je ranije obećanje i kaznilo Slovnaft, slovačku podružnicu mađarske naftne industrije Mol s 1,35 milijardi slovačkih kruna ( 35,5 milijuna eura) za veće povećanje cijena na benzinskim crpkama od očekivanog, objavili su mađarski mediji, a potvrdio direktor Mola za komunikacije Gyorgy Bacsur.

Krajem siječnja, kada je slovačka vlada prvi puta objavila namjeru da će kazniti kompaniju, Slovnaft je izjavio za bratislavski dnevni list Pravda da će pravdu potražiti na slovačkim i europskim sudovima ako ministarstvo odobri kaznu.

Izvori bliski kompaniji također su potvrdili da menadžment kompanije smatra kaznu apsurdnom u ekonomskom izrazu i da će se odlučno boriti protiv nje sve do Bruxellesa.

"U navodno slobodnoj tržišnoj ekonomiji, vlada jednostavno ne može ići u takve ekstreme kao što je nametanje diskriminirajuće kazne poput ove", kazao je analitičar u Raiffeisen Bank Kornel Sarkadi Szabo. Dodao je i da kazna krši EU norme i načela tržišne ekonomije.

Prema jednom drugom izvoru, objašnjenje odluke koje je dalo slovačko ministarstvo financija je da su cijene Slovnafta bile nerazumno visoke u 2004., što je omogućilo kompaniji da ostvari profit u razdoblju između 2002. i 2004. koji je po mišljenju vlade previsok.

Revizijom ministarstva financija zaključeno je da su Slovnaftove cijene povećali neopravdani troškovi, što je argument koji uopće nema smisla budući da Slovnaftove cijene prate cijene na globalnom tržištu, a ne troškove kompanije. "Potez ministarstva financija nije u skladu sa slikom koju Slovačka pokušava stvoriti o ulagačkoj klimi u zemlji", kazao je direktor strategije u Molu, Michel-Marc Delcommune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙