FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan ponovno u recesiji

TOKIO, 16. veljače 2005. (Hina/dpa) - Japanski bruto domaći proizvod(BDP) u zadnjem je lanjskom tromjesečju smanjen 0,1 posto, gurnuvši todrugo najveće svjetsko gospodarstvo ponovno u recesiju, objavila je usrijedu tamošnja vlada.
TOKIO, 16. veljače 2005. (Hina/dpa) - Japanski bruto domaći proizvod (BDP) u zadnjem je lanjskom tromjesečju smanjen 0,1 posto, gurnuvši to drugo najveće svjetsko gospodarstvo ponovno u recesiju, objavila je u srijedu tamošnja vlada.

Podaci za četvrto tromjesečje obilježili su treće uzastopno tromjesečje pada aktivnosti u gospodarstvu. No, japanski je ministar gospodarstva Heizo Takenaka izjavio da je promatrano iz šire perspektive gospodarstvo na putu oporavka, unatoč slabim gospodarskim pokazateljima.

"Japansko gospodarstvo već duže vrijeme gotovo da ne bilježi neke promjene, no nema potrebe za izmjenom osnovnog gledišta da je gospodarstvo negdje između stabiliziranja i blagog slabljenja", kazao je on.

Dodao je da nisu promijenjene vladine projekcije da će japansko gospodarstvo sredinom ove godine ponovno početi jačati. Razočaravajuća gospodarska izvedba u četvrtom tromjesečju, za koje su ekonomisti predviđali 0,1-postotni rast aktivnosti, dijelom je rezultat 0,3-postotnog tromjesečnog pada osobne potrošnje, koja inače čini više od polovinu japanskog BDP-a.

Gospodarstvo je u 2004. poraslo drugu godinu zaredom - 2,6 posto u realnom izrazu, što je najbrži rast od 1996. Usporedbe radi, godišnja stopa rasta američkog BDP-a procjenjuje se u visini 4,4 posto, a Europske unije od 2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙