FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Ravenski antički mozaici"

ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Izložba "Ravenski antički mozaici",na kojoj su predstavljene kopije 35 kršćanskih mozaika iz 5. i 6.stoljeća, otvorena je večeras u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Izložba "Ravenski antički mozaici", na kojoj su predstavljene kopije 35 kršćanskih mozaika iz 5. i 6. stoljeća, otvorena je večeras u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Izložene kopije nastale su početkom pedesetih godina prošloga stoljeća, na poticaj Giuseppea Bovinija, radi promicanja Ravenne i njezinih neprocjenjivo vrijednih mozaika, istaknuto je na večerašnjem otvorenju.

O izradi kopija brinula je skupina majstora za izradu mozaika s Akademije lijepih umjetnosti u Ravenni.

U Ravenni, gradu koji je već prije 1500 godina bio prijestolnica Zapadnoga Rimskog Carstva i prijestolnica Bizantskoga Carstva, čuva se najbogatija mozaička ostavština iz 5. i 6. stoljeća.

To je razdoblje Ravenni ostavilo bogato naslijeđe sakralnih objekata ukrašenih mozaicima, a sedam ravennskih kulturnih objekata UNESCO je 1997. proglasio kulturnim naslijeđem čovječanstva.

Na mozaicima je prikazana kršćanska ikonografija, koja ujedinjuje realizam i simboliku s vidljivim rimskim i bizantskim utjecajima.

Mozaik je potpunu afirmaciju stekao u okvirima kršćanske zajednice od 4. do 7. stoljeća i prema povjesničarima umjetnosti postao je najizravniji način posredovanja biblijske poruke i teologije. Prvi ravenski kršćanski mozaici nastali su tijekom približno stogodišnjeg razdoblja, od sredine 5. do sredine 6. stoljeća, a naručivali su ih prvenstveno nadbiskupi i svećenici visokoga teološkog obrazovanja koji su tako željeli ostaviti svoj trag i nadmašiti klasičnu umjetnost antičkoga društva.

Izložba će biti otvorena do 31. ožujka, a nakon Zagreba, kako su najavili priređivači iz Ravenne, bit će otvorena u Freiburgu.

Izložbu su u Zagrebu zajednički organizirali Talijanski institut za kulturu i Arheološki muzej.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙