FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cannes: Hit tehnologija mobilne telefonije u 2005. HSDPA

CANNES, 15. veljače 2005. (Hina) - Na svjetskom telekom skupu, 19. 3GSMWorld Congressu, koji se ovoga tjedna održava u Cannesu, "hit"tehnologijom za mobilnu telefoniju u 2005. proglašena je tzv. HSDPA,tehnološka nadogradnja UMTS mreže odnosno treće generacije mobilnetelefonije-3G.
CANNES, 15. veljače 2005. (Hina) - Na svjetskom telekom skupu, 19. 3GSM World Congressu, koji se ovoga tjedna održava u Cannesu, "hit" tehnologijom za mobilnu telefoniju u 2005. proglašena je tzv. HSDPA, tehnološka nadogradnja UMTS mreže odnosno treće generacije mobilne telefonije-3G.

Nova bi tehnologija (HSDPA) trebala omogućiti višestruko ubrzanje prijenosa podataka u odnosu na UMTS mrežu, čije usluge trenutno u svijetu nudi 70 mobilnih operatora.

O toj su tehnologiji u prva dva dana održavanja telekom kongresa u Cannesu na svojim press konferencijama govorili gotovo svi ključni "igrači" u svjetskoj telekom industriji, od analitičara (iz GSM Associationa i Informa Telecom Grupe), do operatera (T-Mobile-a International, Orange), proizvodača opreme i mobilnih uređaja (Siemens, Ericsson, Motorola) te drugi.

Svi su oni upravo potencijalni "uvoditelji" nove tehnologije, za koju, kako se čulo, nije potrebno graditi niti tražiti koncesiju za novu mrežu nego ulagati u poboljšanje softvera na baznim stanicama koje operateri već imaju postavljene.

Time će operateri moći nastaviti svoju politiku smanjenja troškova. To je ujedno i odgovor mobilne industrije na ekspanziju ADSL-a odnosno širokopojasnog pristupa putem fiksne telefonije, jer se na novoj tehnologiji više može primjeniti tzv. mobile broadband, čije su pojačano uvođenje najavili gotovo svi operateri i proizvođači u Cannesu.

Očekuje se da će do svjetskog godišnjeg kongresa 3GSM, koji se od 2006. više neće održavati u Cannesu nego u Barceloni, nova tehnologija već imati svoju primjenu kroz nove mobilne uređaje i usluge, poput stvarne video telefonije ili TV prijenosa na mobilnim telefonima.

Osim toga u svijetu mobilne telefonije treće generacije, bar po onome što se može vidjeti i čuti u Cannesu, sve je prisutnija suradnja mobilne i zabavne industrije, odnosno kako sadržaje poput glazba, filma, mode, igara, sporta i sličnog što bolje ponuditi korisnicima.

U vezi toga upravo su sinoć u Cannesu Nokia i Microsoft najavili svoju buduću veliku suradnju u području glazbe na mobilnim telefonima.

Korisnici s druge strane pak, kako je pokazalo jedno od istraživanja (tvrtke Netonomy na 2000 korisnika), pokazuju blagi zamor u praćenju trendova, te 71 posto ispitanika drži kako su telekom usluge sve kompliciranije. Njih 40 posto vjeruje da će 3G usporiti taj trend porasta usluga, gotovo isto toliko ih očekuje smanjenje cijena, a tek ih se 4 posto planira sa GSM-a prebaciti na 3G.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙