FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bejrut: vojska u punoj pripravnosti nakon Haririjeva ubojstva

BEJRUT, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Libanonska vojska u stanjuje pune pripravnosti širom zemlje nakon što je u ponedjeljak ubojstvobivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja povećalo strah odpolitičke krize i sjećanja ne građanski rat.
BEJRUT, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Libanonska vojska u stanju je pune pripravnosti širom zemlje nakon što je u ponedjeljak ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja povećalo strah od političke krize i sjećanja ne građanski rat.

Hariri, milijunaš koji je pokrenuo obnovu zemlje nakon građanskog rata (od 1975. do 1990.), ubijen je kada je njegova povorka prolazila kroz ekskluzivni lučki dio Bjeruta, četiri mjeseca nakon što je razriješen dužnosti premijera.

Oporbeni čelnici tvrde da odgovornost za Haririjevu smrt snosi Sirija, koja u Libanonu drži 14.000 vojnika i igra ulogu političkog manipulatora. Traže ostavku Vlade i pozivaju na trodnevni štrajk.

Ipak, Damask i prosirijsku libanonsku Vladu ne optužuju za izravnu uključenost u Haririjevo ubojstvo.

Vojne patrole potpomognute oklopnim vozilima patroliraju širokim praznim ulicama u središtu Bejruta u kojemu su dućani zatvoreni zbog trodnevne žalosti za Haririjem.

Na glavnim ulicama Bejruta stoje naoružani vojnici.

Skupina prosvjednika u ponedjeljak je ispred sjedišta vladajuće stranke Baath optuživala Damask za umiješanost u atentat, bacajući kamenje i paleći slike sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Haririjevi pristaše okupili su se ispred bolnice gdje je smješteno njegovo tijelo.

Haririjev pogreb najavljen je za srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙