FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 15. veljače

ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za utorak, 15. veljače.
ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 15. veljače.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY). Optuženi Milošević, koji se brani sam, nastavlja s ispitivanjem nekadašnjeg ministra vanjskih poslova SR Jugoslavije i veleposlnika pri UN-u Vladislava Jovanovića.

BRUXELLES - Njemački kancelar Gerhard Schroeder dolazi u posjet Europskoj komisiji.

LJUBLJANA - Odbor slovenske vlade za pitanja klimatskih promjena pod predsjedanjem ministra okoliša i prostora Janeza Podobnika održat će svečanu sjednicu u povodu stupanja na snagu protokola iz Kyota kojim se ograničava emisija stakleničkih plinova. Ocjenjuje se da će realizacija postavki toga protokola Sloveniju stajati od 25 do 40 milijuna eura godišnje jer se njegovim prihvaćanjem složila da u razdoblju od 2008. do 2012. emisiju stakleničkih plinova smanji za osam posto u odnosu na 1986. kao polaznu godinu.

LJUBLJANA - Slovenska televizija emitirat će utorak i srijedu u udarnom večernjem terminu sporni talijanski televizijski film "Srce u jami" koji je već prilikom snimanja, a osobito nakon emitiranja na RAI-u u povodu nedavnog Dana sjećanja na egzil Talijana iz Istre i Slovenskog primorja izazvao žestoke reakcije slovenskog antifašističkih i partizanskih udruga, ali i lijeve parlamentarne oporbe. Te udruge i stranke smatraju da je njime napravljena "medvjeđa usluga" bilateralnim odnosima Italije i Slovenije jer se njime demoniziraju slovenski partizani i dokazuje navodno etničko čišćenje Talijana s tih prostora nakon završetka rata 1945. godine. Emitiranje filma na slovenskoj televiziji moglo bi izazvati nove polemike i optužbe na račun vlade da se nije službeno odazvala na "reinterpretaciju povijesti" i zahtjeve da se posjet ministra vanjskih poslova Italije Gianfranca Finija uvjetuje njegovom isprikom zbog fašističkih zločina nad Slovencima u II. svjetskom ratu.

LJUBLJANA - Posjet makedonskog predsjednika Branka Crvenkovskog (i 16.).

PARIZ - Češki premijer Stanislav Gross započinje dvodnevni posjet Francuskoj.

WASHINGTON - Egipatski šef diplomacije Ahmad Aboul Gheit doputovat će u SAD gdje će se sastati s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Dežurni urednici:

Noć: Tomislav Rubić

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Duška Gerić Koren

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙