FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fischer pozvao SAD da se izjasni je li u UN-u ili je izvan njega

MUENCHEN, 13. veljače 2005. (Hina/AFP) - Šef njemačke diplomacijeJoschka Fischer pozvao je u nedjelju Sjedinjene Države da preuzmuvodeću ulogu u obnovi UN-a koja je u tijeku i potaknuo ih da svojedjelovanje na svjetskoj pozornici ubuduće provode unutar UN-a.
MUENCHEN, 13. veljače 2005. (Hina/AFP) - Šef njemačke diplomacije Joschka Fischer pozvao je u nedjelju Sjedinjene Države da preuzmu vodeću ulogu u obnovi UN-a koja je u tijeku i potaknuo ih da svoje djelovanje na svjetskoj pozornici ubuduće provode unutar UN-a.

"Treba nam multilateralni pristup. Moramo znati vide li se Sjedinjene Države u sustavu UN-a ili izvan njega", kazao je u govoru na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, istaknuvši da je UN temelj "zakonitosti".

Ficher je zdušno stao u obranu govora koji je dan prije održao njemački kancelar Gerhard Schroeder a tiče se obnove prekoatlantskih odnosa unutar NATO-a: "Prekoatlantska veza je temelj novog svjetskog poretka u 21. stoljeću", ustvrdio je, dodavši da je "kancelar održao izvrstan govor koji nije pokopao prekoatlantske veze".

Kancelar Schroeder - koji je bio odsutan zbog gripe, ali je njegov govor pročitao ministar obrane Peter Struck - rekao je u subotu, prvog dana održavanja konferencije, da NATO "više nije glavno mjesto na kojemu prekoatlantski partneri razgovaraju i usklađuju svoje strategije", iznijevši prijedlog o temeljitoj reformi ustroja za prekoatlantsku suradnju.

Te su izjave neki sudionici shvatili kao želju da se oslabi uloga Sjevernoatlantskog saveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙