FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 13. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 13. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz Hrvatske do 4,30 sati.

BJELOVAR - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva prošle godine isplatilo je proizvođačima meda 14,5 milijuna kuna poticaja, što je 10 posto vrijednosti njihove proizvodnje, istaknuo je pomoćnik ministra Srećko Selanec, otvarajući jučer u Gudovcu, pokraj Bjelovara, 1. Pčelarski sajam. Sajam završava danas, a na njemu sudjeluje 51 izlagač, proizvođač meda uglavnom iz Hrvatske, te nekolicina iz BiH te Mađarske. Pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bračić rekao je da se godišnje u Hrvatskoj proizvede oko 3 tisuće tona meda visoke kvalitete, vrijednog 150 milijuna kuna. Procijenio je da - ako se pčelarstvo u nas razvije - u njemu bi posao moglo naći oko 2000 osoba. Istaknuo je i da Hrvatska danas koristi samo tri posto svojih površina za ispašu pčela. Sudionici Pčelarskog sajma upozorili su da je hrvatsko tržište preplavio uvozni med, najviše iz Kine što je poremetilo cijene. No, kako su naglasili, kakvoća hrvatskog meda daleko je bolja od uvoznog. Rečeno je i da Europa podmiruje samo 52 svojih potreba za medom pa je otvorena i velika mogućnost prodaje hrvatskog meda na tom tržištu.

ČAKOVEC - Policijska uprava međimurska jučer je izvijestila da je 31-godišnji muškarac, u obiteljskoj kući u Donjem Mihaljevcu, u općini Sveta Marija, pretukao svoje jednomjesečno dijete, teško ga ozlijedivši. To se dogodilo u srijedu, 9. veljače, a supruga počinitelja jučer je slučaj zlostavljanja u obitelji prijavila policijskoj postaji u Zaboku. U PU međimurskoj potvrđeno je da je nasilni otac M.P. (31) bio uhićen, te da je nakon kriminalističke obrade pušten. Policija najavljuju pokretanje kaznene prijave čija kvalifikacija još nije poznata zbog utvrđivanja činjeničnog stanja. Također je potvrdila da se jednomjesečni dječačić s teškim ozljedama glave nalazi na liječenju u Kliničkoj bolnici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu. Od neurokirurga iz Dječje bolnice u Klaićevoj, dr. Miroslava Gjurašina, doznaje se kako se dijete oporavlja na Odjelu intenzivne njege, da je pri svijesti i da nije u životnoj opasnosti.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor razgovarala je jučer s predstavnicima Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a iz čitave Hrvatske o problemima hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, te mogućnosti njihova rješavanja. Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Dubravko Svedrec iskazao je, u svoje i u ime članova Zajednice koja ima 1800 registriranih članova, potporu i zahvalu ministrici Kosor na ustrajnosti i radu na problematici branitelja oboljelih od PTSP-a. Pozitivnim je ocijenio i novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći za stradalnike Domovinskog rata. Pozvao na suradnju i usklađenost djelovanja svih udruga u cilju njegove učinkovite provedbe.

PAZIN - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je jučer kako je uvjeren da premijer Ivo Sanader čini sve što je moguće ne bi li se uhitio general Ante Gotovina. "Međutim to ne znači da svi u Hrvatskoj i u ovoj vlasti to isto čine", rekao je Račan na konferenciji za novinare u Pazinu. "Nadam se da će planirani termin početka pregovora Hrvatske s EU biti ispoštovan, ali pod uvjetom da ova vlast uspije uvjeriti europske partnere u svoju vjerodostojnost, odnosno da čini doista sve što je u njezinoj mogućnosti da uhiti generala Gotovinu", rekao je predsjednik SDP-a.

PAZIN - Predsjednik SDP-a Ivica Račan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić priopćili su jučer u Pazinu kako su da su se dogovorili o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Po Jakovčićevim riječima, IDS i SDP u Istri će nastupiti odvojeno, uz predizborne i poslijeizborne dogovore, a u Primorsko-goranskoj županiji nastupiti će zajedno. No, dodao je, te će dvije stranke u Puli nastupiti sa zajedničkom izbornom listom. "Ovom suradnjom jačamo opciju lijevog centra, koja će u Hrvatskoj preuzeti vodeću poziciju", rekao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

ZAGREB - Rijeka Orljava, na kojoj su jučer ujutro primijećene masne mrlje, zagađena je u dužini oko tri kilometra, a utvrđeno je da je zagađena iz požeške gradske kanalizacije, izvijestili su Državni centar 112 i Vodopravna inspekcija. Nakon što je zamijećeno zagađenje Orljave blizu Vidovaca, mjesta između Požege i Pleternice, na teren su otišli stručnjaci Hrvatskih voda, Vodopravna inspekcija i predstavnici MUP-a. Oko 12 sati specijalizirana tvrtka "AEKS" iz Ivanić Grada počela je čistiti rijeku Proglašen je drugi stupanj ugroženosti vode, a intenzivno se traga za zagađivačem i mjestom s kojeg je rijeka zagađena. "Očekuje se da će čišćenje vodotoka i gradske kanalizacije trajati nekoliko dana", izjavio je glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić. Županijski vodopravni inspektor Ivan Budimir rekao je kako zasad nema vidljivih posljedica onečišćenja Orljave, barem kad je riječ o ribljim vrstama. Dodao je kako stručnjaci tvrtke "AEKS", osim što su postavili plutajuću branu na mostu kod Kuzmice, određuju i daljnje čišćenje vodotoka.

ZAGREB - Romantična opere u tri čina "Tristan i Izolda", skladatelja Richarda Wagnera, sinoć je premijerno izvedena u Hrvatskom narodnom kazališt (HNK) u Zagrebu, pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka i u režiji njemačkog redatelja Jochena Zoernea Erba. Dramaturgija je povjerena također gostu iz Njemačke Kraftu-Eikeu Wredeu. U ulozi Tristana nastupio je Patrick Raftery, Izoldu je tumačila Barbara Schneider Hofstetter, a uz zbor i orkestar HNK-a u ostalim ulogama nastupili su Neven Belamarić, Saša Ivaci, Zrinko Sočo, Zlatomira Nikolova, Tvrtko Stipić, Hrvoje Banaj i Ivo Gamulin. Da bi publici što bolje približila ovu ljubavnu dramu, prije scenske izvedbe upriličen je dramski uvod "Tristana i Izolde", kojega je napisao dramaturg Kraft-Eike Wrede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙