FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tomislav Gotovac nastupio u galeriji "Nova"

ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Tomislav Gotovac, jedan odnajslobodnijih i najradikalnijih hrvatskih umjetnika, pionirperformansa, body-arta i eksperimentalnog filma, privukao je večerasna svoj 70. rođendan brojnu znatiželjnu publiku pred kojom je izveojednosatni performans.
ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Tomislav Gotovac, jedan od najslobodnijih i najradikalnijih hrvatskih umjetnika, pionir performansa, body-arta i eksperimentalnog filma, privukao je večeras na svoj 70. rođendan brojnu znatiželjnu publiku pred kojom je izveo jednosatni performans.

Gotovac je večeras na rođendanskoj proslavi u Galeriji "Nova" predstavio svoj novi identitet - promijenjeno ime Antonio G. Lauer, a pred publikom se skinuo te plesao gol uz glazbu svog omiljenog jazz pjevača Joea Williamsa, pokrivajući se zastavama SAD-a i s likom Che Guevare.

Publika je nastup promatrala iza zaključanih vrata ostakljene galerije. Nakon performansa Gotovac se obratio publici, ponajviše se obrušivši na hrvatske povjesničare umjetnosti. Po njegovim riječima oni su uništili hrvatsku likovnost, a među njima su Grga Gamulin, Vera Horvat-Pintarić i Zvonko Maković.

U svom je nastupu omalovažio i Krležu, grupu Zemlja i podravsku naivu, a hvalio je grupu Trojice, učenike Muenchenske škole Babića, Becića i Mišu te grupu Šestorice. Gotovac smatra vrijednim djela Kožarića, Knifera, Vanište, a posebice Vlade Kristla, jednog od vodećih predstavnika grupe Exat 51.

Gotovac je kazao kako književnost za njega ništa ne predstavlja.

Što se tiče filma, pohvalio je prvoga filmskog protagonista Oktavijana Miletića, zatim autore starije generacije Marjanovića, Bauera i Tanhofera. Za Vrdoljakov film Duga mračna noć kazao je da je sretni redatelj uzeo velik novac za koji se moglo snimiti 10 filmova mladih autora.

Osim performansa u Galeriji "Nova" večeras je održana premijera Gotovčeva novog filma Cezar Frank Wolf Vostel.

Sve do subote u "Novoj" će se prikazivati njegovi retrospektivni filmovi: snimke radikalnih umjetničkih nastupa u javnim prostorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙