FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povećan interes domaćih tvrtki za gospodarenje otpadom

ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Interes privatnog sektora u Hrvatskojza gospodarenje otpadom posljednjih je godina u značajnom porastu, ato je jedno od područja čije je usklađivanje s kriterijima Europskeunije preduvjet za članstva u EU.
ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Interes privatnog sektora u Hrvatskoj za gospodarenje otpadom posljednjih je godina u značajnom porastu, a to je jedno od područja čije je usklađivanje s kriterijima Europske unije preduvjet za članstva u EU.

Po podacima Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za razdoblje od 2000. do 2003., u Hrvatskoj se godišnje 'proizvede' u prosjeku 4,1 milijun tona komunalnog i neopasnog tehnološkog otpada. Opasnog otpada se pak 'proizvede' od 200 do 300 tisuća tona godišnje.

U Hrvatskoj trenutno ima 274 tvrtke ovlaštene za gospodarenje komunalnim i neopasnim otpadom, od čega se njih 198 bavi skupljanjem i prijevozom komunalnog otpada na odlaganje. Za djelatnost skupljanja opasnog otpada ovlašteno je 62 tvrtke, 49 ih ima rješenje i za skladištenje opasnog otpada, a 37 je ovlašteno za obradu pojedinih vrsta opasnog otpada.

"U posljednjih pet do šest godina interes privatnog sektora u gospodarenju otpadom je u značajnom porastu. Razlog tome su propisi u gospodarenju otpadom u zemlji koji omogućavaju domaćim tvrtkama racionalno i učinkovito poslovanje i bavljenje djelatnošću gospodarenja otpadom, ali i utjecaj europskih tvrtki i prijenos njihovog znanja i kapitala u Hrvatsku", rekla je za Hinu Mirjana Papafava, načelnica odjela za EU integracije i međunarodne projekte u MZOPU.

Zaštita okoliša odnosno prikupljanje i zbrinjavanje otpada jedno je od područja koje moramo uskladiti s kriterijima Europske unije i preduvjet je članstva u EU.

Definiranje planova i pristupa gospodarenja otpadom u Hrvatskoj tek je u početnoj fazi, ali će se, kako ističe Papafava, sigurno intenzivirati početkom službenih pregovora o pristupanju zemlje u punopravno članstvo EU. Novac s kojim ćemo moći raspolagati odredit će i rokove.

Kako ističe Papafava, svi EU propisi o gospodarenju otpadom temelje se na načelu da "onečišćivač" mora platiti zbrinjavanje otpada.

"Kod različitih posebnih vrsta otpada u EU, kao što je elektronički i električki, ambalažni, gume, baterije i akumulatori, propisane su posebne obveze proizvođačima, uvoznicima i distributerima tih proizvoda prema kojima moraju osigurati i financirati sustav zbrinjavanja proizvoda kada postanu otpad", rekla je.

Članice EU u svojim nacionalnim propisima imaju različite pristupe u načinima koji osiguravaju proizvođačima, uvoznicima i distributerima ispunjenje obveze zbrinjavanja otpada od proizvoda koje su pustile na tržište, ali su svi usklađeni s EU direktivama. Po njezinim riječima, Hrvatska će temeljem iskustava zemalja koje su slične njoj, a već u EU, te na temelju analize postojećeg stanja, propisati model koji će biti najučinkovitiji.

(Hina) xmpv yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙