FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Depoziti stanovništva kod banaka povećani za 5,6 milijardi kuna

ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Depoziti stanovništva kod banakapovećani za 5,6 milijardi kuna
ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Depoziti stanovništva kod banaka povećani za 5,6 milijardi kuna

HINA - Financijski servis

Hrvatski su građani u prvih jedanaest mjeseci prošle godine 'podebljali' svoje kunske i devizne račune u bankama u Hrvatskoj za nešto više od 5,6 milijardi kuna, a poduzeća za 4,9 milijardi kuna.

Pritom su štedni i oročeni kunski depoziti stanovništvo kod banaka na kraju studenoga lani bili za 2,4 milijarde kuna veći nego krajem 2003., dok su devizni depoziti građana u tom vremenu nominalno povećani za 3,2 milijarde kuna.

No, istodobno su i krediti stanovništvu u jedanaest prošlogodišnjih mjeseci u odnosu na kraj prethodne godine porasli za gotovo 8,5 milijardi kuna nominalno (u čemu stambeni krediti za 3,8 milijardi kuna).

Po podacima HNB-a krajem studenoga 2004. ukupni kunski - štedni i oročeni depoziti stanovništva u bankama iznosili su 10,9 milijardi kuna, a ukupni devizni depoziti građana u kunskoj protuvrijedosti od 67,7 milijardi kuna.

Istodobno su krediti građanima na kraju studenoga prošle godine iznosili 63,5 milijardi kuna. U ukupnim kreditima stanovništvu stambeni krediti, u iznosu od 20,7 milijardi kuna, čine oko jednu trećinu.

Snažan i stabilan rast kunskih depozita te blaži porast deviznih depozita kod banaka obilježio je cijelu 2004. godinu

Po najnovijim podacima Hrvatske narodne banke, na kraju studenoga lani ukupni su kunski depoziti kod banaka iznosili 24,1 milijardu kuna, što je za 34,3 posto ili za 6,1 milijardu kuna više nego u istom mjesecu godine prije.

Istodobno su devizni depoziti na kraju studenoga 2004. premašili iznos od 81 milijardu kuna te su bili za 5,5 posto nominalno ili 4,2 milijarde kuna viši nego u istom mjesecu 2003., odnosno viši za 7,9 posto ako se isključi utjecaj tečaja.

Po ocjeni analitičara HNB-a napori banaka da povećaju domaće izvore sredstava te veća sklonost štednji u domaćoj valuti pridonose rastu kunskih depozita, čemu treba dodati i utjecaj porasta onog dijela kunskih depozita (udio od 40 posto) koji su vezani uz valutnu klauzulu.

Pritom je godišnja stopa rasta kunskih depozita poduzeća u studenom 2004. iznosila 45,1 posto, a stanovništva 33 posto.

Ukupni kunski depoziti poduzeća na kraju studenoga lani kod banaka su iznosili 10,5 milijardi kuna i bili su za 3,5 milijardi kuna veći nego u istom mjesecu godine prije.

Devizni depoziti poduzeća rastu brže od onih sektora stanovništva, pa je godišnja stopa rasta deviznih depozita poduzeća u studenom 2004. iznosila 9,9 posto, a stanovništva 4,8 posto.

No pritom treba imati u vidu i da devizni depoziti poduzeća čine oko 15,5 posto ukupnih deviznih depozita, a oni stanovništva 83,5 posto.

Tako su krajem prošlogodišnjeg studenoga devizni depoziti poduzeća iznosili ukupno 12,5 milijardi kuna, a stanovništva 67,7 milijardi kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙