FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cimoszewicz: Nadam se da će RH 17. ožujka početi pregovore s EU

ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Nadamo se da će pregovori izmeđuHrvatske i EU početi 17. ožujka i da će uvjeti, posebno suradnja sHaškim sudom, biti ispunjeni, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednikpoljskog parlamenta (Sejma) Wlodzimierz Cimoszewicz.
ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Nadamo se da će pregovori između Hrvatske i EU početi 17. ožujka i da će uvjeti, posebno suradnja s Haškim sudom, biti ispunjeni, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednik poljskog parlamenta (Sejma) Wlodzimierz Cimoszewicz.

"Imamo na umu jasno formulirane uvjete za početak pregovora. Nadamo se da će oni biti ispunjeni i da će se ostvariti ono što je potrebno na relaciji između Hrvatske i Haškog suda te da će otpočeti proces pregovora, u skladu s odlukom Europskog vijeća iz prosinca", rekao je Cimoszewicz, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, nakon sastanka sa svojim domaćinom predsjednikom hrvatskog Sabora Vladimirom Šeksom.

"Nadam se da će Hrvatska ispuniti sve postavljene uvjete ili da će uvjeriti svoje prijatelje i partnere u EU da ih objektivno nije u mogućnosti ispuniti, ali da je poduzela sve što je u njenoj moći da to učini", rekao je nakon sastanka Šeks odgovarajući na pitanje poljskog novinara hoće li Hrvatska biti spremna do 17. ožujka ispuniti sve uvjete i početi pregovore s EU.

Kako je novinarima prenio Šeks, Cimoszewicz je ponovio da Poljska nastavlja pružati potporu Hrvatskoj, ali s "prijateljskim savjetom da Hrvatska treba poduzeti sve što je potrebno da otkloni i onu rezervu koja postoji a vezano za početak pregovora".

Predsjednik Sejma je također izrazio nadu da će "ocjena hrvatske suradnje na kraju biti pozitivna, iako danas mišljenje povjerenika Europske komisije za proširenje i glavne tužiteljice Haškog suda ne idu u prilog Hrvatskoj". "To su činjenice i nitko ne bi smio biti iznenađen. Nadam se da će ocjena hrvatske suradnje na kraju biti pozitivna", istaknuo je Cimoszewicz.

Predsjednik Sejma je upitan je li izručenje generala Ante Gotovine konkretan uvjet koji Hrvatska mora ispuniti ili je, ukoliko to nije moguće ostvariti, dovoljno da Hrvatska Europskoj komisiji pokaže kako je poduzela sve u svojoj moći da ga locira i tako ne postane zarobljenik jednog slučaja. "U prosinačkoj odluci Europskog vijeća nije navedeno ni jedno konkretno ime nego općenito ispunjavanje uvjeta koji su postavljeni pred Hrvatsku, a to je suradnja sa Sudom u Den Haagu", rekao je Cimoszewicz.

Cimoszewicz je Šeksu prenio i poljska iskustva otkako je postala članicom EU te ih je ocijenio vrlo pozitivnima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙