FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Svijet - za tjedan od 7. do 13. veljače

ZAGREB, 6. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 7. do 13. veljače.
ZAGREB, 6. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 7. do 13. veljače.

PONEDJELJAK, 7. veljače

------------------------

ZAGREB - U Zagrebu počinje dvodnevna međunarodna konferencija o borbi protiv terorizma. Konferencija pod nazivom "Izgradnja sustavnoga pristupa borbi protiv terorizma", koja se održava pod pokroviteljstvom saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, okupit će predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti te stručnjake iz zemlje i svijeta. Prvoga dana konferencije sudionici će raspravljati o strategijskim razinama borbe protiv terorizma, sigurnosnoj zajednici i terorističkoj prijetnji te o međunarodnoj suradnji u borbi protiv terorizma. Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt govorit će o hrvatskom kaznenom zakonodavstvu i pravosuđu u suzbijanju međunarodnog terorizma. Drugoga dana konferencije raspravljat će se o civilnome društvu i raznim konceptima borbe protiv terorizma, dok će sam kraj konferencije biti posvećen odnosu gospodarskih subjekata prema borbi protiv terorizma. (Hrvatski sabor, 9 sati, Mala vijećnica)

WASHINGTON - Ministar kulture Božo Biškupić, koji boravi u višednevnom posjetu Washingtonu, potpisuje sporazum o suradnji između Ministarstva kulture RH i Kongresne knjižnice SAD, nakon čega će održati predavanje o ulozi kulture i kulturne politike u tranzicijskom procesu u Hrvatskoj.

ZAGREB - Britanski veleposlanik u RH John Ramsden posjetit će Hrvatski sabor i razgovarati s predsjednikom saborskog Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom. (Hrvatski sabor, 11 sati).

BEOGRAD - U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu nastavlja se suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine. Za ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika na Ovčari optuženo je 16 pripadnika bivše Teritorijalne obrane Vukovara i pripadnika paravojne jedinice "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja. Svi optuženi u svojim su obranama negirali da su počinili zločin za koji su optuženi. Kako je najavio predsjednik sudskog vijeća, sudac Vesko Krstajić, glavna rasprava bit će nastavljena ispitivanjem novih svjedoka Specijalnog tužiteljstva, ali i nekih koje je pozvalo sudsko vijeća. Suđenje će trajati do petka, 11. siječnja.

BEOGRAD - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel posjetit će Beograd u svojstvu predsjedavajućeg OESS-a. Rupel će sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.

DEN HAAG - Prvo pojavljivanje pred Haškim sudom umirovljenog general-pukovnika vojske SCG Vladimira Lazarevića. Lazarević je 2. listopada 2003. optužen zajedno s još trojicom srbijanskih vojnih i policijskih generala, Nebojšom Pavkovićem, Sretenom Lukićem i Vlastimirom Đorđevićem, za ratne zločine počinjene tijekom srbijanske intervencije na Kosovu. Haškom sudu predao se u četvrtak.

JERUZALEM/RAMALLAH - Američka državna tajnica Condoleezza Rice nastavlja posjet Izraelu i palestinskim vlastima. Rice nakon toga putuje u Rim gdje boravi i u utorak, te potom u Pariz (8. i 9. veljače), Bruxelles (9. veljače) i Luksemburg (9. i 10. veljače).

KAIRO/JERUZALEM/RAMALLAH - Europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner u posjetu Kairu gdje će se sastati s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Tijekom dana putuje u Jeruzalem i Ramallah gdje će razgovarati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

PARIZ - Posjet luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera Parizu (i 8. veljače).

UTORAK, 8. veljače

-------------------

BUDIMPEŠTA - Premijer Ivo Sanader u dvodnevnom službenom posjetu Mađarskoj. Prvog dana posjeta Sanader će se sastati sa svojim kolegom, premijerom Ferencom Gyurcsanyijem, predsjednicom parlamenta Katalinom Szili te mađarskim predsjednikom Ferencom Madlom. Drugog dana boravka u Mađarskoj, premijer Sanader će posjetiti Hrvatsku državnu samoupravu, hrvatsku školu i otkriti bistu Marka Marulića.

ZAGREB - Predsjednik poljskog parlamenta Wlodzimierz Cimoszewicz u službenom posjetu Hrvatskoj. Cimoszewicz će se sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom. Cimoszewicza će primiti i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

ZAGREB - Završava dvodnevna međunarodna konferencija o borbi protiv terorizma. Konferencija pod nazivom "Izgradnja sustavnoga pristupa borbi protiv terorizma", koja se održava pod pokroviteljstvom saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, okupila je predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti te stručnjake iz zemlje i svijeta. Drugog dana konferencije sudionici će raspravljati o civilnome društvu i raznim konceptima borbe protiv terorizma, dok će sam kraj konferencije biti posvećen odnosu gospodarskih subjekata prema borbi protiv terorizma. (Hrvatski sabor, Mala vijećnica, početak 8 sati, završetak 16 sati)

DEN HAAG - Nastavlja se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću nakon tjedan dana stanke zbog gripe. Milošević je optužen za zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, te za genocid u BiH.

SHARM EL-SHEIK - Sastanak izraelskog premijera Ariela Sharona i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. Domaćin summita je egipatski predsjednik Hosni Mubarak, a u razgovorima će sudjelovati i jordanski kralj Abdullah II. Obje strane nadaju se da će na summitu biti službeno proglašen prekid nasilja koje blokira provedbu međunarodnog mirovnog plana za Bliski istok.

PARIZ - Zajednička novinska konferencija američke državne tajnice Condoleezze Rice i francuskog ministra vanjskih poslova Michela Barniera.

KOPENHAGEN - Opći izbori.

ATENA - Grčki parlament bira predsjednika Republike.

ŽENEVA - Nastavak pregovora EU i Irana o iranskom nuklearnom programu.

JERUZALEM/RAMALLAH - Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier sastaje se s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

MADRID - Međunarodni summit o sigurnosti, terorizmu i demokraciji.

SRIJEDA, 9. veljače

--------------------

BUDIMPEŠTA - Drugog dana službenog posjeta Mađarskoj premijer Ivo Sanader posjetit će Hrvatsku državnu samoupravu, hrvatsku školu i otkriti bistu Marka Marulića. U Mađarskoj živi oko 90.000 Hrvata, koji su jedna od 13 službeno priznatih manjina. Dvojezična nastava održava se u 35 vrtića, tri osnovne škole i dvije gimnazije, a hrvatski se jezik predaje u 40-ak škola.

WASHINGTON - Posljednjeg dana posjeta Sjedinjenim Državama, ministar kulture Božo Biškupić potpisat će u Bijeloj kući sporazum između hrvatske i američke vlade o uzajamnoj zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

BRUXELLES - Ministarski sastanak NATO-a s novom američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

LUXEMBOURG - Američka državna tajnica Condoleezza Rice sastaje se s luksemburškim premijerom Jean-Claudeom Junckerom.

NICA - Neslužbeni sastanak ministara obrane NATO-a (i 10. veljače).

WASHINGTON - Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski u posjetu Bijeloj kući.

MOSKVA - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour u posjetu Rusiji (do 13. veljače).

PEKING - Kineska Nova godina.

ČETVRTAK, 10. veljače

----------------------

LUKSEMBURG - Američka državna tajnica Condoleezza Rice razgovara s dužnosnicima Europske unije.

NICA - Neslužbeni sastanak ministara obrane NATO-a.

WASHINGTON - Sastanak Demokratske stranke na kojem stranka bira novog predsjednika (do 12. veljače).

BAGDAD - Očekuju se konačni rezultati iračkih općih izbora 30. siječnja.

RIJAD - U regiji Rijada počinju prvi općinski izbori u Saudijskoj Arabiji. Ostale regije glasuju u ožujku i travnju.

TEHERAN - Iran obilježava 26. godišnjicu Islamske revolucije iz 1979. godine.

BERLIN - Počinje 55. Međunarodni filmski festival u Berlinu, Berlinale (do 20. veljače).

LONDON - Dodjela britanskih glazbenih nagrada BRIT awards.

PETAK, 11. veljače

--------------------

BARCELONA - Španjolska je domaćin summita posvećenog promicanju prvog europskog ustava. U Barceloni će se okupiti francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, predsjednik Europskog parlamenta Josep Borell i talijanski premijer Silvio Berlusconi. Španjolska organizira referendum o Ustavu EU 20. veljače.

MUENCHEN - Počinje 41. međunarodna konferencija o sigurnosti. Na konferenciji, među ostalima, sudjeluju njemački kancelar Gerhard Schroeder i glavni tajnik UN-a Kofi Annan. Hrvatsku će predstavljati ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. (do 13. veljače).

SUBOTA, 12. veljače

--------------------

SARAJEVO - IV. sabor HNV BiH na kojem će glavna tema biti povratak Hrvata u BiH.

GAZA/RAMALLAH - Posjet europske povjerenice za vanjske poslove Benite Ferrero-Waldner.

LONDON - Dodjela nagrada Britanske filmske akademije BAFTA.

NEDJELJA, 13. veljače

----------------------

DRESDEN - 60. godišnjica savezničkog bombardiranja Dresdena.

LOS ANGELES - Dodjela Grammyja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙