FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

u Kotoru proslava svetog Tripuna

KOTOR, 6. veljače 2005. (Hina) - Kotorska biskupija danas slavi svojegzaštitnika, svetog Tripuna, a svečano euharistijsko slavlje ukotorskoj katedrali predvodio je šibenski biskup msgr. Ante Ivas uzkotorskog biskupa msgr. Iliju Janjića.
KOTOR, 6. veljače 2005. (Hina) - Kotorska biskupija danas slavi svojeg zaštitnika, svetog Tripuna, a svečano euharistijsko slavlje u kotorskoj katedrali predvodio je šibenski biskup msgr. Ante Ivas uz kotorskog biskupa msgr. Iliju Janjića.

U misnom slavlju sudjelovali su i splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, biskup dubrovački Želimir Puljić i mostarski biskup Ratko Perić.

Osim vjernika iz Boke kotorske, na današnje slavlje stigli su i mnogobrojni vjernici iz Republike Hrvatske, a bili su nazočni i predstavnici hrvatskih vlasti.

U propovijedi biskup Ante Ivas govorio je o sv. Tripunu, zaštitniku Boke kotorske, koji se ondje slavi od početka devetog stoljeća, te o vrijednosti života jer Crkva danas slavi i Dan života.

Naglašavajući svjedočanstvo mučenika Tripuna, koji je živio u Maloj Aziji u doba velikog progona kršćana, biskup Ante Ivas rekao je kako je i u naše vrijeme kršćanstvo sve više na meti nesnošljivosti, pa i svojevrsnog progonstva iz laičkog i građanskog svijeta.

"Svjedoci smo da se obezvrjeđuju kršćanske vrijednosti pred agresivnim liberalizmom svim sredstvima - medijskim i političkim. Obevrjeđuju se i Bog i objavljene istine o životu, obitelji, braku, odgoju, narodu, društvu i Crkvi", dodao je.

Zaključio je i da se "na sve moguće načine nastoje mijenjati vjernička i kršćanska stajališta, a kršćane otjerati iz javnog života".

"Zbog toga smo u opasnosti da se obeshrabrimo", kazao je biskup Ivas, dodajući da su nam sveci i mučenici "danas primjer kako i kome i zašto žrtvovati život".

Biskup Ante Ivas zapitao se kako se oduprijeti kulturi umiranja i smrti, koja sve više zahvaća našu civilizaciju.

Govoreći o primjeru mučenika Tripuna, istaknuo je da je i u njegovo doba i danas obitelj središte života.

"Obitelj je temelj socijalnog blagostanja te duhovnog i materijalnog napretka svakog naroda", rekao je šibenski biskup, ističući kako nije dopustivo da obitelj "bude uzdrmana protuprirodnim zakonima koji ruše Božju viziju svijeta i čovjeka, njegovo dostojanstvo i budućnost".

Biskup Ante Ivas u propovijedi je govorio je i o važnosti Biblije i križa u našim obiteljima. Naglasio je da je "križ znak pobjede u kojemu je moguće pobijediti sve neprijateljske zasjede", te da je "jedini pravi putokaz koji kršćani moraju slijediti u današnjem svijetu punom lažnih učitelja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙