FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Omerbašić čestitao muslimanima Kurban-bajram

ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Prvi dan Kurban-bajrama je 20.siječnja, a ne, kako je bilo najavljeno, 21. siječnja, izjavio jepredsjednik Islamske zajednice u Zagrebu Mirsad Srebreniković,ispričavši se u svoje i u ime predsjednika Mešihata Islamske zajednicemuslimankama i muslimanima za nesporazum zbog nadnevka bajramskogblagdana.
ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Prvi dan Kurban-bajrama je 20. siječnja, a ne, kako je bilo najavljeno, 21. siječnja, izjavio je predsjednik Islamske zajednice u Zagrebu Mirsad Srebreniković, ispričavši se u svoje i u ime predsjednika Mešihata Islamske zajednice muslimankama i muslimanima za nesporazum zbog nadnevka bajramskog blagdana.

Predsjednik Mešihata muftija Ševko ef. Omerbašić čestitao je danas muslimanima blagdan te ih pozvao da 20. siječnja ujutro pohode mesdžide i džamije na molitvu Bajram-namaz te dostojno obilježe najveći islamski blagdan.

Po Omerbašiićevim riječima nesporazum se dogodio zbog toga što je proglašenje nadnevka toga blagdana u izričitoj ovlasti Visokog savjeta za fetve u Mekki.

Kurban-bajram svake godine, kako je objasnio Srebreniković, počinje kalendarski drukčije, zbog razlika islamskog i gregorijanskog kalendara jer je islamski kalendar po Mjesecu, a gregorijanski po Suncu. Sljedeće godine taj blagdan, zbog toga što je Mjesečeva godina deset dana kraća, kako je dodao, obilježavat će se deset dana ranije nego ove godine.

Kurban-bajram, koji se obilježava nakon ramazanskog posta, blagdan je koji se slavi četiri dana.

Muslimani ga proslavljaju tako da se kurban (žrtva, u mesu ili novcu) u jednoj trećini podijeli siromasima, drugoj prijateljima ili susjedima, a samo se jedna trećina može zadržati za vlastite potrebe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙