FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UHS protiv objave identiteta osumnjičenih prije početka postupka

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) danasje priopćila da se zalaže za kazneni progon osumnjičenih za kaznenadjela, posebno za nezakonito ponašanje sudaca, ali se protivimedijskom objavljivanju imena i prezimena osoba protiv kojih još nijepokrenut kazneni postupak, kao što je, upozorava, slučaj spredsjednikom i sucem Općinskog suda u Gvozdu Zvonimirom Josipovićem,osumnjičenim za primanje mita.
ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) danas je priopćila da se zalaže za kazneni progon osumnjičenih za kaznena djela, posebno za nezakonito ponašanje sudaca, ali se protivi medijskom objavljivanju imena i prezimena osoba protiv kojih još nije pokrenut kazneni postupak, kao što je, upozorava, slučaj s predsjednikom i sucem Općinskog suda u Gvozdu Zvonimirom Josipovićem, osumnjičenim za primanje mita.

"Objavljivanje imena i prezimena osobe protiv koje kazneni postupak još nije započeo, te objavljivanje jednostrano predstavljenih i neprovjerenih informacija pod izlikom vremenskog tjesnaca u kojem javnost ima pravo znati, te opravdanje da 'vijest bez imena i prezimena nije vijest', u stvari je težnja za senzacionalizmom", kaže se u priopćenju.

Takva vijest, ističu u UHS-u, nije opravdana načelom prevladavanja javnog interesa nad povredom prava na privatnost, koje jamči Zakon o medijima, jer, tvrde, nema javnog interesa za objavom informacije kojom se krši presumpcija nevinosti ili odredbe Zakona o kaznenom postupku i Zakona o medijima.

Uz to, takvo ponašanje predstavlja i povredu Kodeksa časti hrvatskih novinara prema kojemu je novinar obvezan poštivati svačije pravo na privatni i obiteljski život, dom, zdravlje i prepisku, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik UHS-a Đuro Sessa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙