FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Skup o biskupu Strossmayeru

OSIJEK,4. veljače 2005.(Hina) - Predavanjem na osječkom Filozofskomfakultetu danas je počela proslava 190. obljetnice rođenja i 100.obljetnice smrti đakovačkoga biskupa Josipa Jurja Strossmayera.
OSIJEK,4. veljače 2005.(Hina) - Predavanjem na osječkom Filozofskom fakultetu danas je počela proslava 190. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti đakovačkoga biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Ocijenivši kako je Strossmayer jedna od onih osoba u hrvatskoj povijesti kojima se pristupa s različitih gledišta, a bez dovoljna poznavanja njihova opusa, osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić kazao je kako je riječ o čovjeku koji je imao cjelokupan uvid u teorijsku, filozofsku i političku misao svoga vremena.

Jedna od temeljnih značajka njegova djelovanja bila je upravo kroatocentričnost, štu mu priznaju i srpski povjesničari, ali su se zbog semantičkog i ontološkog nerazumijevanja, u Hrvatskoj pojavile paušalne ocjene o njegovu jugoslavenstvu, pa su ovakve obljetnice prigoda da se rasvijetli prava uloga njegova djelovanja, rekao je Kramarić na skupu, održanu točno na dan Strossmayerova rođenja.

Đakovačko-srijemski biskup msgr. Marin Srakić ustvrdio je kako je u hrvatskoj povijesti teško naći osobu o kojoj je izrečeno toliko protuslovnih ocjena i kojoj se podmetalo toliko pamfleta i krivotvorina kao biskupu Strossmayeru.

"Za neke je bio Jugoslaven, a za druge čisti hrvatski šovinist. Pokušavao se pobiti i njegov prinos hrvatskoj znanosti, umjetnosti i kulturi, ali se Strossmayer mora promatrati svestranije, a ne samo ideološki ili politički", ocijenio je biskup Srakić. Dodao je kako je sudbina velikih ljudi kasno shvaćanje njihove veličine i uloge te da se upravo to dogodilo i biskupu Strossmayeru.

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena je izložba knjiga i publikacija o biskupu Strossmayeru, a obljetnice njegova rođenja i smrti ove će se godine obilježiti, među ostalim, objavljivanjem zbornika radova "Život i djelo J.J. Strossmayera", znanstvenim skupom koji će se u svibnju održati u Zagrebu i Đakovu te otkrivanjem spomen-ploče na mjestu gdje se u Osijeku nalazila biskupova rodna kuća, koje je predviđeno u travnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙