FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: proslava 190. obljetnice Strossmayerova rođenja

OSIJEK, 3. veljače(Hina) - U Osijeku sutra počinje proslava 190.obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti biskupa Josipa JurjaStrossmayera, izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinareosječki dogradonačelnik Zlatko Benašić i član Odbora za obilježavanjeobljetnica dr. Stanislav Marijanović.
OSIJEK, 3. veljače(Hina) - U Osijeku sutra počinje proslava 190. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera, izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare osječki dogradonačelnik Zlatko Benašić i član Odbora za obilježavanje obljetnica dr. Stanislav Marijanović.

Predavanje o biskupu Strossmayeru održat će sutra, na dan njegova rođenja, na Filozofskom fakultetu u Osijeku đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić i Stanislav Marijanović, a svečanost će otvoriti gradonačelnik Zlatko Kramarić.

Kulturnim priredbama i predavanjima te objavljivanjem zbornika radova "Život i djelo J.J. Strossmayera" tijekom godine će se u organizaciji Filozofskog fakulteta, Gradske i sveučilišne knjižnice, osječke Matice hrvatske, Đakovačke i srijemske biskupije te HAZU-a iskazati počast biskupu koji je znanstvenim, kulturnim i ekumenskim djelovanjem obilježio svoju epohu, istaknuto je na konferenciji.

Među ostalim u Zagrebu i Đakovu od 19. do 20. svibnja održat će se znanstveni skup "Josip Juraj Strossmayer", a 8. travnja, na stotu obljetnicu smrti biskupa Strossmayera, otkrit će se spomen-ploča na mjestu gdje je bila biskupova rodna kuća u Osijeku.

Institut za slavensku filologiju priredit će od 27. do 30. travnja u poljskom gradu Krakowu znanstveni skup o Josipu Jurju Strossmayeru pod nazivom "Jugoslavizam, ekumenizam, Europa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙