FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija kritizirala prikazivanje intervjua s Basajevom u Britaniji

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Rusija je u petak oštro kritiziralaobjavljivanje intervjua sa Šamilom Basajevom na britanskoj televizijinazvavši ga izravnom medijskom potporom teroristima, javile susvjetske novinske agencije.
ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Rusija je u petak oštro kritizirala objavljivanje intervjua sa Šamilom Basajevom na britanskoj televiziji nazvavši ga izravnom medijskom potporom teroristima, javile su svjetske novinske agencije.

"Smatramo taj korak izravnom medijskom potporom teroristima koji djeluju na sjevernom Kavkazu", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova koje je prenio Interfax.

"U sadašnjim okolnostima, bilo kakvi pokušaji opravdanja davanja javne platforme teroristima, čije su ruke zamrljane krvlju nevinih žrtava, uključujući djecu - pozivajući se na slobodu govora - izgledaju, blago rečeno, cinično", stoji u priopćenju.

U intervjuu za Channel 4 News, prikazanom u četvrtak navečer, čečenski gerilski zapovjednik Šamil Basajev rekao je da planira nove napade nalik onome u Beslanu u rujnu prošle godine kada su oteti učenici jedne škole, njihovi učitelji i roditelji, prvog dana početka nove školske godine. "Mozak" tog napada, u kojem je ubijeno više više od 330 ljudi, od kojih pola djece, bio je upravo Basajev.

Basajev, koji je preuzeo odgovornost za napad u Beslanu i talačku krizu u jednom moskovskom kazalištu 2002. godine, zaprijetio je novim napadima "tipa Beslana u budućnosti" u ruskim gradovima i protiv ruskih saveznih snaga u Čečeniji.

Nakon mjeseci pregovora, intervju za Channel 4 snimili su u siječnju Basajevljevi ljudi. Video snimka je kasnije predana jednom novinaru na Bliskom istoku.

Basajev je na snimci držao bacač raketa i na sebi je imao crnu majicu s natpisom "anti-teror" na ćirilici, a govorio je na ruskom jeziku. Prema engleskom prijevodu, terorist je rekao da nije "sretan zbog toga što se dogodilo " u Beslanu i da je spreman izaći pred sud nakon što se ruske snage povuku iz Čečenije.

"Bio sam šokiran time što se tamo dogodilo", rekao je. Međutim, odgovornost leži na ruskim dužnosnicima koji su se odbili pokoriti zahtjevima otmičara, ustvrdio je.

Basajev je rekao da je opravdano ubijati civile u borbi za čečensku neovisnost.

Odnosi između Moskve i Londona su zategnuti otkad je Velika Britanija 2003. odbila izručiti glasnogovornika čečenskih pobunjenika Ahmeda Zakajeva Rusiji da odgovara po optužnici za terorizam.

Moskva, koja tvrdi da je Basajev povezan s al-Qaidom, bila je zatražila od Londona da taj intervju ne bude prikazan.

"Rusko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji zatražilo je od britanskih vlasti da ne prikažu intervju. Ruski predstavnici upozorili su na negativne posljedice koje bi mogla prouzročiti propaganda terorističkih stajališta", navodi se u priopćenju koje je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo uoči prikazivanja intervjua.

"Takav neodgovoran potez da se prikažu širokoj publici prijetnje bandita kojeg traži Interpol i koji je na popisu odbora za protuterorizam Vijeća sigurnosti UN-a u suprotnosti je s naporima međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma", tvrdi ministarstvo.

Britanska se vlada pokušala distancirati od prikazivanja intervjua i Foreign Office je priopćio: "Odluku o prikazivanju ovog intervjua donosi televizija. Vlada nema ništa s tim". U priopćenju također stoji da je ministar vanjskih poslova Jack Straw nazvao napad u Beslanu "zlom za koje ne postoji razlog niti isprika".

U međuvremenu je u otcijepljenoj gruzijskoj regiji Abhaziji zamjenik šefa regionalne službe sigurnosti izjavio da ima nove dokaze da je Basajev ubijen u sukobu s jednim arapskim plaćenikom u Čečeniji.

Ruske vlasti nisu potvrdile to izvješće. Slične informacije o njegovoj smrti već su ranije kolale, ali nikad nisu dokazane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙