FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U splitskoj bolnici pomorac umro od malarije

SPLIT, 3. veljače 2005. (Hina) - Tridesettrogodišnji pomorac Alan Žgur,rodom iz Kostrene pokraj Rijeke, nastanjen u Trogiru, umro je sinoć usplitskoj Kliničkoj bolnici od malarije, potvrđeno je danas usplitskoj bolnici.
SPLIT, 3. veljače 2005. (Hina) - Tridesettrogodišnji pomorac Alan Žgur, rodom iz Kostrene pokraj Rijeke, nastanjen u Trogiru, umro je sinoć u splitskoj Kliničkoj bolnici od malarije, potvrđeno je danas u splitskoj bolnici.

Opasnim tropskim oblikom malarije zarazio se u Nigeriji, a bolest je završila smrću jer ju nije na vrijeme prepoznao i počeo s liječenjem.

Preminuli pomorac temperaturu je dobio 25. siječnja dok je njegov brod bio u Španjolskoj, a nakon tri dana došao je k supruzi u Trogir i dalje uvjeren da ima gripu.

Međutim, stanje mu se pogoršalo u ponedjeljak, 31. siječnja, i tada je iz Trogira dovezen na Zarazni odjel bolnice na Križinama u Splitu.

U bolnici je utvrđeno da boluje od malarije i odmah se počela primjenjivati odgovarajuća terapija, doznaje se od liječnika na Odjelu za zarazne bolesti dr. Ive Milasa.

No, stanje je bilo teško i bolesnik je noću s ponedjeljka na utorak premješten na jedinicu intenzivnog liječenja, gdje je priključen na respirator, ali na žalost nije mu se moglo pomoći, ističe dr. Milas.

Nesretni pomorac Alan Žgur plovio je na relaciji Nigerija - Europa, na brodu u vlasništvu strane kompanije.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Mladen Smoljanović kaže da cjepivo protiv malarije ne postoji, pa se zaraza sprječava lijekovima koje treba oprezno davati pomorcima iz Europe na putu u tropske zemlje. No, preminuli pomorac te lijekove nije primao, za što je odgovorna kompanija na čijem je brodu plovio.

Liječnici ističu da je nesretni pomorac imao velike šanse preživjeti, samo da se odmah javio liječnicima, jer se od malarije na splitskom zaraznom odjelu godišnje liječi prosječno pet osoba, a postotak ozdravljena je visok.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙