FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

o. Valentin Pozaić novi pomoćni biskup zagrebački

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) -
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) -

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić priopćio je danas pred uzvanicima u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu da je papa Ivan Pavao II. imenovao o. Valentina Pozaića, člana Hrvatske pokarajine Družbe Isusove novim pomoćnim biskupom zagrebačkim, izvijestio je Ured zagrebačkog nadbiskupa za odnose s javnošću.

Nakon što je prikazao životni put novoga zagrebačkog pomoćnog biskupa kardinal Bozanić je o. Pozaića preporučio nebeskom zagovoru Marije, Majke Crkve i blaženih pastira zagrebačke Crkve Augustinu Kažotiću i Alojziju Stepincu.

Kardinal Bozanić čestitao je novoimenovanom biskupu i zaželio mu dobrodošlicu u biskupski kolegij zagrebačke Crkve i Hrvatske biskupske konferencije.

Na primanju u Nadbiskupskom dvoru povodom objave imenovanja novog zagrebačkog pomoćnog biskupa bili su, uz ine, apostolski nuncij u RH nadbiskup Francisco Javier Lozano, pomoćni zagrebački biskupi Josip Mrzljak i Vlado Košić, generalni tajnik HBK-a msgr. Vjekoslav Huzjak, generalni vikar msgr. Vladimir Stanković, biskupski vikar za Grad Zagreb Josip Oslić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Ivan Macan, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara o. Iko Mateljan, župnik iz Marije Bistrice, rodne župe novoimenovanog biskupa vlč. Zlatko Koren, predstavnici Prvostolnog kaptola zagrebačkog, dekan KBF-a Josip Baloban te dekan Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu Anto Mišić.

Biskupsko ređenje o. Pozaića bit će na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka, u zagrebačkoj katedrali u 10.30 sati.

Pater Valentin Pozaić rođen je u Mariji Bistrici 15. rujna 1945. u pobožnoj i brojnoj obitelji, od oca Janka i majke Agate rođ. Salar (obadvoje su već pokojni).

Nakon završene osnovne škole koju pohađa u Selnici i Bedekovčini, odlazi u Zagreb, u sjemenište na Šalatu. Po završetku drugog razreda gimnazije stupa u Družbu Isusovu.

Filozofsko teološki studij pohađa na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. Nakon ređenja nastavlja studij u Rimu, na Papinskom sveučilištu Gregorijani gdje je 1975. postigao bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. je doktorirao na istom Sveučilištu.

Od 1977. do 1979. član je uredništva hrvatskog programa Radio Vatikana. Nakon završnog studija vraća se u Zagreb i preuzima službu profesora moralne teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove.

Od 1990. do 1994. predavao je kao profesor na Papinskom sveučilištu Gregorijani u Rimu. Profesor je i Kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

U svom znanstvenom radu posebno se ističe na području bioetike te je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove osnovao i Centar za Bioetiku, a istraživanja je vršio i usavršavao se u svojoj specijalizaciji u Americi i Europi na "Joseph and Rose Kennedy Institute of Ethics" u Washingtonu, na "Linacre Centre for Health Care Ethics" u Londonu te na "Instituto Borja de Bioetica" u Barceloni.

Od 1990. član je komisije za nauk vjere pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a također je član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj te duhovni asistent Udruženja katoličkih liječnika.

Od 1994. do 2000. bio je rektor Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu.

Objavio je mnošto članaka u stručnim časopisima, a autor je i nekoliko knjiga.

(Hina) pp,xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙