FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svizac Phil predvidio dugu zimu u SAD-u

WASHINGTON, 2. veljače 2005. (Hina/dpa) - Najpoznatiji prognostičar nasvijetu, svizac Punxutawney Phil, vidio je u srijedu svoju sjenu,siguran znak da će hladno vrijeme u Americi trajati i narednih šesttjedana.
WASHINGTON, 2. veljače 2005. (Hina/dpa) - Najpoznatiji prognostičar na svijetu, svizac Punxutawney Phil, vidio je u srijedu svoju sjenu, siguran znak da će hladno vrijeme u Americi trajati i narednih šest tjedana.

Phil, koji živi u zapadnoj Pensylvaniji, selu Punxutawney nedaleko od Pittsburgha, svoj je godišnji ritual obavio pred nekoliko tisuća turista koji su pohrlili u spomenuto selo kako bi vidjeli svisca na djelu.

Prema legendi, ako svizac ne vidi svoju sjenu i ne vrati se u rupu u zemlji, zima će brzo proći, a proljeće se ranije pojaviti. Ako svizac ugleda svoju sjenu i pobjegne u sigurnost svog podzemnog doma, zima će potrajati.

Gradski oci, obučeni u frakove i svečana odijela, svake godine 2. veljače probude Phila iz zimskog sna kako bi obavio svoju "građansku" dužnost. Ove je godine Phil, putem "prevoditelja sa sviščeva jezika", objavio da vidi svoju sjenu.

Ovaj je tradiconalni američki događaj postao iznimno popularan nakon pojave u filmu "Beskrajan dan" s Billom Murrayjem u glavnoj ulozi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙