FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za srijedu, 2. veljače

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 2. veljače.
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 2. veljače.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković i predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević razgovarat će o otvorenim pitanjima vezanim za plavi dizel i njegovu cijenu. Ministarstvo je prošli tjedan negodovalo zbog poskupljenje plavog dizela u protekla dva tjedna, te od Ine zatražilo objašnjenje. Iz Ine su pak odgovorili da cijene svih derivata, pa i plavog dizela, prate kretanje cijena na međunarodnom tržištu. Ujedno su upozorili da im plavi dizel stvara dodatne troškove, te predložili da poljoprivrednici i ribari koriste obično dizelsko gorivo, a da im država na temelju dokaza o namjenskoj potrošnji refundira troškove poreza koji se sada ne obračunavaju u cijeni plavog dizela. Ministar Čobanković prošli je tjedan odbacio mogućnost ukidanja plavog dizela, te istaknuo kako nema govora da će se ove godine primjenjivati neki drugi model. Sastanak će biti zatvoren za javnost, a nakon njega održat će se konferencija za novinare (konferencija oko 13,00 sati, Upravna zgrada Ine, Avenija Većeslava Holjevca 10).

ZAGREB - Predstavnici švedsko-hrvatskog konzorcija Tele2, kojemu je Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije dodijelilo koncesiju za trećeg hrvatskog mobilnog operatera, na konferenciji za novinare govorit će o svojim planovima za pokretanje treće hrvatske mobilne mreže. Tele2 je s Agencijom u za to predviđenom roku, 1. veljače, potpisao koncesijski ugovor na 20 godina za kombiniranu koncesiju druge i treće generacije mobilne telefonije. Za prvu godinu rada po toj koncesiji Tele2 je izdvojio 172 milijuna kuna, a kako su naveli u svojoj ponudi mrežu planiraju pokrenuti do ljeta ove godine. Uz najnaprednije usluge mobilne telefonije najavili su i 20 do 50 posto niže cijene usluga, zapošljavanje oko 500 djelatnika do 2010. te suradnju s domaćim telekom i drugim tvrtkama pri nabavi opreme i izgradnji mreže. (13 sati, Hotel The Regent Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - U sklopu suradnje Saveznog ministarstva za vanjske poslove Republike Austrije i zagrebačkog Instituta za turizam, Republika Austrija, Vukovarsko - srijemska županija te gradovi Vukovar i Ilok potpisat će Memorandum o razumijevanju kojim će se krenuti u ostvarivanje projekta "Razvitak turizma u istočnoj Slavoniji". Prva faza tog projekta obuhvatit će razdoblje od 18 mjeseci, od siječnja ove, do lipnja 2006. godine, za koju je Austrija osigurala donacijska sredstva od 250 tisuća eura i zadužila Institut za turizam kao agenciju za implementaciju. U kasnijoj fazi Austrija namjerava potpomagati razvitak turizma u cijelom hrvatskom Podunavlju (11.00 sati, Austrijsko veleposlanstvo, Jabukovac 39).

ZAGREB - Hrvatski poljoprivredni zadružni savez (HPZS) održat će sjednicu Nadzornog i Izvršnog odbora na kojoj će razmatrati prijedlog za izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu te operativni program razvitka govedarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj (10,00 sati, prostorije HPZS-a, Amruševa 8/IV).

ZAGREB - Hrvatski su poduzetnici u prvih devet mjeseci prošle godine u dugotrajnu imovinu investirali 35,1 milijardu kuna ili 12,9 posto više nego u istom razdoblju 2003. godine, podaci su iz statističkih izvještaja 61.643 poduzetnika koje je prikupila i obradila Financijska agencija (FINA). Ostvarena dinamika ulaganja, drže u Fini, uklapa se u tendenciju usporavanja rasta ulaganja započetu unazad godinu dana, što je očekivana posljedica završetka gradnje autoceste Zagreb-Rijeka te okončanja većine radova na autocesti Zagreb-Split. Stoga napominju da ne treba očekivati znatnije dinamiziranje ulaganja dok se ne pokrenu novi veći infrastrukturni radovi. Ulaganja u dugotrajnu imovinu u prvih devet mjeseci 2004. karakterizira izrazita neujednačenost, i po vlasničkim sektorima, veličini i ekonomskoj strukturi, po teritorijalnoj raspoređenosti te posebice po nosiocima investicija.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za studeni 2004. iznosila je 4.352 kune, što je u odnosu na listopad predstavlja nominalni porast od 5,4 posto, ili za 224 kune, a realni za 4,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na studeni 2003. prosječna je neto plaća u studenom prošle godine viša za 298 kuna, ili nominalno za 7,4 posto, a realno za 4,9 posto. Znatnije povećanje neto plaća u studenom u odnosu na listopad prošle godine posljedica je dijelom i isplata božićnica, kao i drugih isplata vezanih uz blagdane dijelu zaposlenih u djelatnostima koje su za to imale novca, pojašnjavaju statističari.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/ 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙