FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisuće se okupljaju u Etiopiji u čast Bobu Marleyu

ADIS ABEBA, 1. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tisuće obožavatelja BobaMarleya i rastafarijanaca okupile su se u utorak u etiopskome glavnomgradu Adis Abebi na početku višetjednih proslava kojima se obilježava60. godišnjica rođenja te legende reggaea.
ADIS ABEBA, 1. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tisuće obožavatelja Boba Marleya i rastafarijanaca okupile su se u utorak u etiopskome glavnom gradu Adis Abebi na početku višetjednih proslava kojima se obilježava 60. godišnjica rođenja te legende reggaea.

Marley, koji je umro od raka 1981. godine, bio je svjetska zvijezda i svojom je glazbom popularizirao rastafarijansku religiju koja slavi pokojnoga etiopskoga cara Hailea Selasija.

Proslava počinje u utorak navečer slikovitom svečanošću u gradskoj vijećnici Adis Abebe, a cijeli će se mjesec održavati koncerti, filmski festivali i rasprave.

Organizatori na gradskome trgu Meskalu u nedjelju očekuju oko tristo tisuća ljudi koji će odati počast Marleyu poznatome po hitovima poput "No Woman No Cry" i "Get Up Stand Up".

U glazbenoj će svečanosti sudjelovati umjetnici poput reggae rappera Shaggyja, Angelique Kidjo iz Benina i soul pjevačice Indie Arie.

Organizatori su pozvali i bivšega južnoafričkoga predsjednika Nelsona Mandelu, borca za ljudska prava čiji su se ciljevi odražavali i u Marleyevim stihovima kojima je ustao protiv sukoba, diskriminacije i mržnje.

Mnogi rastafarijanci smatraju pušenje marihuane vjerskim obredom, ali etiopska je policija upozorila da će takve prekršaje ozbiljno shvaćati.

Etiopija je sveto mjesto Marleyeve rastafarijanske vjere. Mnogi rastafarijanci obožavaju Hailea Selasija, ubijenoga 1974. i smatraju ga Božjom reinkarnacijom.

Etiopske vlasti Marleyu će odati počast spomenikom na jednom od popularnih trgova Adis Abebe i parkom koji će nazvati po njemu u Entotu, planinskome lancu što okružuje grad u kojem je etiopski car Menelik II. izgradio prijestolnicu u 20. stoljeću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙