FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 1. veljače

ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 1. veljače.
ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 1. veljače.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na konferenciji za novinare govorit će o prijedlogu HUP-a Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti o davanju prethodne suglasnosti na uvođenje tarife komunalne usluge pročišćavanja otpadnih voda. Neposredni povod za to je povećanje naknade za pružanje usluge pročišćavanja otpadnih voda za gospodarske subjekte u Zagrebu, čime se, navode u HUP-u, stavlja dodatni teret gospodarstvenicima i otežava njihovo poslovanje (10,00 sati, HUP, Pavla Hatza 12).

ZAGREB - U Zagrebu će biti predstavljen turističkog programa "Joint Tourist Program of Austria, Croatia and Italy", odnosno zajednički turistički paket Austrije, Hrvatske i Italije, koji će biti ponuđen japanskom tržištu na Svjetskoj izložbi Expo 2005 u Japanu. U organizaciji projekta s hrvatske strane sudjeluju Hrvatski nacionalni odbor za Expo 2005, Ured Croatia Expo 2005, Hrvatska turistička zajednica, turističke zajednice Zagreba i Dubrovnika i Dubrovačko - neretvanske županije, Nacionalni park Plitvička jezera, Putnička agencija Ingratours, Croatia Airlines te gradovi Zagreb i Dubrovnik (10,00 sati, Nacionalna i sveučilišna biblioteka, Hrvatske bratske zajednice bb).

ZAGREB - U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva održat će se sastanak predsjednika i generalnog tajnika Međunarodnog centra za visoke poljoprivredne studije (CHIEAM) iz Pariza Mouina Hamzéa i Bertranda Hervieua s predstavnicima Ministarstva, zagrebačkog Agronomskog fakulteta, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, čiji su znanstvenici sudjelovali u programima suradnje CIHEAM-a. Cilj ovog sastanka je održavanja pregovora oko pristupanja Republike Hrvatske toj međunarodnoj organizaciji. Nakon sastanka predviđen je posjet Agronomskom fakultetu i susret sa znanstvenicima, koji su bili korisnici programa CIHEAM-a. CIHEAM broji 13 članica, a Hrvatska je u lipnju prošle godine uputila zahtjev za učlanjenje u tu organizaciju, koja zajedno sa Europskom komisijom financira programe i projekte s ciljem uspostavljanja čvršće suradnje i izgradnje kapaciteta na području istraživanja i transfera tehnologije u mediteranskom pojasu.

ZAGREB - Zagrebački Ekonomski fakultet i tvrtka Dom i svijet predstavit će prvo kolo, odnosno šest svezaka biblioteke Hrvatska ekonomska misao (12,00 sati, Ekonomski fakultet, Trg J.F. Kennedya 6).

ZAGREB - Informatičke tvrtke BMC Software i Imaves organizatori su okruglog stola na temu "Sigurnost, Identity menadžment i upravljanje poslovnim procesima". Na skupu će između ostaloga biti riječi o tehnologijskim rješenjima dizajniranim tako da pravnim osobama osiguraju pristup relevantnim informacijama u pravo vrijeme te da se ujedno neautoriziranim osobama onemogući pristup povjerljivim korporacijskim dokumentima (10,00 sati, Zagrebački velesajam, Klub izlagača, Av. Dubrovnik 15).

ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) do kraja ovog tjedna otvorit će neobvezujuća pisma namjere za izgradnju restorana i motela na autocesti Zagreb-Bosiljevo-Split, nakon čega bi uslijedilo raspisivanje javnog nadmetanja za dodjelu tih lokacija, doznaje se iz HAC-a. Hrvatske autoceste u javnim su glasilima 19. siječnja ove godine objavile poziv za iskazivanje interesa za izgradnju restorana i motela na autocesti Zagreb - Bosiljevo - Split. HAC će također raspisati i javno nadmetanje za izgradnju sezonskih ugostiteljsko - trgovačkih objekata s javnim sanitarijama, koji bi radili minimalno za vrijeme turističke sezone, na odmorištima na kojima je izgradnja benzinskih postaja predviđena u kasnijoj fazi ovisno o porastu intenziteta prometa. Ukupno bi se trebalo izgraditi devet restorana, dva motela s restoranom i dva caffe bara na toj autocesti.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine bila 0,7 posto veća nego u mjesecu ranije, te za 4,6 posto veća nego u prosincu 2003. godine, desezonirani su podaci koji je objavio Državni zavod za statistiku (DZS). To su podaci izračunati iz indeksa trenda-ciklus koji je serija desezoniranih indeksa iz koje je isključen utjecaj slučajne sastavnice. U prošloj je godini u odnosu na godinu ranije industrijska proizvodnja, očišćena od slučajnih utjecaja, povećana za 3 posto, dok stvarni rast industrijske proizvodnje u prošloj godini iznosi 3,7 posto. Razlika između stope izračunate iz trend-indeksa (3 posto) i stvarne stope rasta industrijske proizvodnje (3,7 posto), kako su pojasnili u DZS-u, iznosi 0,7 posto, a posljedica je većeg broja radnih dana u prošloj godini, koja je bila i prijestupna godina.

ZAGREB - Ostvareni prirodi kasnih usjeva u Hrvatskoj su, prema stanju od 10. studenog prošle godine, zabilježili znatan porast u odnosu na godinu ranije, pa je tako proizvodnja kukuruza kod pravnih osoba povećana za 39 posto, na 286,9 tisuća tona, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Podaci se odnose samo na proizvodnju pravnih osoba i njihovih dijelova, jer, kako su pojasnili u DZS-u, u državnom proračunu za 2004. godinu nisu osigurana sredstva za provedbu istraživanja za obiteljska poljoprivredna gospodarstva pa tako DZS ne raspolaže tim podacima. Povećana je i proizvodnja soje za 21 posto, na 45,05 tisuća tona, šećerne repe za 129 posto, na 680,06 tisuća tona te kupusa i kelja za 13 posto, na 3,45 tisuće tona.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙