FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Festival zinfandela u San Franciscu

ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Postaja Glas Amerike u ponedjeljakobjavljuje prilog o "Festival Zin-a" koji se 14. godinu održava u SanFranciscu u organizaciji udruga proizvođača Zinfandela, vina za kojegse smatra da potječe iz Hrvatske.
ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Postaja Glas Amerike u ponedjeljak objavljuje prilog o "Festival Zin-a" koji se 14. godinu održava u San Franciscu u organizaciji udruga proizvođača Zinfandela, vina za kojeg se smatra da potječe iz Hrvatske.

Na četverodnevnom festivalu u San Franciscu, gdje su se predstavili i vinari porijeklom iz Hrvatske poput Miljenka Grgicha, predstavljena je i knjiga Jasenke Piljac, znanstvenice s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, pod naslovom "Zinfandel - A Croatian-American Wine Story". Knjiga je izdana je u Hrvatskoj u rujnu prošle godine, a ponuđena je u San Franciscu u organizaciji Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla, navodi VOA.

"Puno me raduje da je ovdje prisutna i naša djevojka Jasenka Piljac, koja ovdje promovira svoju novu knjigu o zinfandelu. Ta je knjiga napisana kako bi svijet znao da je korijen zinfandela u Hrvatskoj", rekao je Grgich za postaju.

Dr. Piljac za postaju je rekla da je posjetitelje zanimalo iz kojeg dijela Hrvatske dolazi kaštelanski crljenak, odnosno vrsta vinove loze koja se smatra izvornim "zinfandelom". "Neki su bili malo zbunjeni jer je po novinama pisalo da je crljenak identičan talijanskom 'primitivu', što i je. Očito je da su Talijani, ili vinari talijanskog podrijetla, o tome puno pričali, puno više nego mi. Tako da je mnogima na štandu trebalo objasniti da su obje vrste originalno iz Dalmacije", kazala je Piljac.

Bilo je i pitanja gdje se mogu nabaviti hrvatska vina, mnogi ih i žele probati, pitali u i kada će se neka hrvatska vina naći na ovom festivalu, pokazali veliko zanimanje za posjet Hrvatskoj, naročito nakon što su vidjeli fotografije Dalmacije, u knjizi "Fotografije Borisa Kragića", pitali su može li se i gdje kupiti vino od crljenka, prenosi postaja. Mnogi su probali "Plavac mali", Grgichev s Pelješca, i s njime bili oduševljeni, prenosi VOA.

Nacionalna federacija Amerikanaca hrvatskog podrijetla smatra da je knjiga "sjajna promidžba Hrvatske", a ova će organizacija u Washingtonu također predstaviti knjigu hrvatske autorice prilikom prijema 1. veljače u čast osnivanja Kongresnog kluba prijatelja Hrvatske.

"Vrlo je zanimljivo biti na degustaciji koja ima toliko hrvatskog utjecaja. Imamo knjigu koja je izdana u Hrvatskoj na engleskom jeziku, o zinfandelu i njegovoj povijesti, imamo ovdje i neke slavne Hrvate, uključujući Mikea Grgicha", rekao je tom prilikom profesor Charles Sullivan, autor enciklopedije kalifornijskih vina i knjige o povijesti zinfandela, dodavši da s nestrpljenjem očekuje svoj put u Hrvatsku ovog proljeća.

Rebecca Robinson, direktorica Udruge proizvođača zinfandela, najavila je održavanje drugog "zin-pozija", 2006. u Napi, Kalifornija, na kojem se očekuju hrvatski znanstvenici, profesori Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu, Edi Maletić i Ivan Pejić, a naglasak će biti na tehničkim i povijesnim aspektima zinfandela. Postaja prenosi da će u organizaciji Udruge proizvođača zinfandela, biti organizirano sljedeće godine krstarenje Sredozemljem pod naslovom "Majstori zina", u koje će biti uključena i Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙