FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za tjedan od 31. siječnja do 6. veljače

ZAGREB, 29. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 31. siječnja do 6. veljače.
ZAGREB, 29. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 31. siječnja do 6. veljače.

PONEDJELJAK, 31. siječnja

________________________

BRUXELLES - Tiskovna konferencija europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna na kojoj će govoriti o pripremama za pregovore s Hrvatskom.

LUXEMBOURG - Hrvatski premijer Ivo Sanader boravit će u kratkom posjetu Luksemburgu, zemljom koja u ovom polugodištu predsjedava EU-om, gdje će se sastati sa svojim kolegom, predsjednikom vlade Jean-Claudom Junckerom.

LUXEMBOURG - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks boravit će u ponedjeljak i utorak, na poziv predsjednika luksemburškog parlamenta Luciena Weilera, u prvom službenom posjetu Luksemburgu. Predsjednika Sabora će u ponedjeljak u audijenciju primiti veliki vojvoda Henri dok se u utorak Vladimir Šeks sastaje s predsjednikom parlamenta Lucienom Weilerom i s predsjednikom vlade i ministrom financija Jean-Claudeom Junckerom.

SARAJEVO - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta sudjelovat će na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o pitanjima povratka izbjeglih i raseljenih. (i 1. veljače). Kalmeta će u utorak posjetiti prognane Hrvate u Kostajnici kod Konjica i u Stocu.

BRUXELLES - Počinje dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije (EU).

DEN HAAG - Presuda Haškog suda (ICTY) u procesu protiv generala bivše JNA Pavla Strugara zbog bombardiranja Dubrovnika u prosincu 1991. godine.

DEN HAAG - Početak suđenja bošnjačkom generalu Seferu Haliloviću optuženom za ratne zločine u BiH.

MOSKVA - Novi predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abas sastaje se s predsjednikom Vladimirom Putinom, te ministrima vanjskih poslova i obrane Sergejom Lavrovom i Sergejom Ivanovom.

LONDON - Posjet novog rumunjskog predsjednika Traiana Basescua.

MADRID - Posjet mađarskog predsjednika Ferenca Madla (do 2. veljače).

ROTTERDAM - Filmski festival na kojem će se odati javno priznanje ubijenom redatelju Theu van Goghu (do 6. veljače).

SANTA MARIA - Početak suđenja Michaelu Jacksonu optuženom za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

UTORAK, 1. veljače

_________________

ZAGREB - Na snagu stupa Sporazum o stabilizaciji i pridruženju između Hrvatske i EU čime Hrvatska postaja pridružena članica te integracije. SSP je potpisan 29. listopada 2001. godine u Luxembourgu i predstavlja prvi sveobuhvatni ugovorni odnos između Hrvatske i Unije.

WASHINGTON - Formiranje Hrvatskog kongresnog kluba u Zastupničkom domu američkog Kongresa koji će raditi na jačanju odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Država i promicati njihove uzajamne interese.

WASHINGTON - Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić dolazi u posjet Sjedinjenim Državama (do 9.). Biškupić će 7. veljače potpisati sporazum o suradnji između Ministarstva kulture i Kongresne knjižnice, a 9. veljače sporazum između vlada Hrvatske i SAD-a o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

LJUBLJANA - Slovenski parlament raspravlja o ratifikaciji ustava EU.

BRUXELLES - Trojka EU se na ministarskoj razini sastaje s Albanijom i SCG.

MOSKVA - Posjet predsjednika OESS-a, slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

JERUZALEM - Posjet njemačkog predsjednika Horsta Koehlera povodom 40. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa s Izraelom (do 4. veljače).

DEN HAAG - Nastavlja se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. Milošević je optužen za zločine protiv čovječenosti na Kosovu i u Hrvatskoj, te za genocid u BiH.

MADRID - Glasovanje španjolskog parlamenta o prijedlogu suverenosti baskijske vlade Juana Josea Ibarretxea.

HONDURAS - Summit predsjednika srednje Amerike.

EXETER - Znanstvena konferencija o klimatskim promjenama.

ADIS ABEBA - Obilježavanje 60. godišnjice rođenja Boba Marleya, legendarne ličnosti reagge glazbe. Događanja traju sve do 6. veljače za kada je najavljen veliki koncert na kojem će se, između ostalih, okupiti njegova udovica s obitelji i senegalski glazbenici Babaa Maal i Youssou N'Dour, pjevačica iz Benina Angelique Kidjo i etiopski muzičar Teddy Afro.

SRIJEDA, 2. veljače

_________________

WASHINGTON - Govor američkog predsjednika Georgea W. Busha o stanju nacije.

BRUXELLES - Posjet novoizabranog palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

DEN HAAG - Nastavlja se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. Milošević je optužen za zločine protiv čovječenosti na Kosovu i u Hrvatskoj, te za genocid u BiH.

SOFIJA - Međunarodni sastanak koji bi trebao najaviti Desetljeće za integraciju Roma, u nazočnosti premijera i ministara osam zemalja srednje i istočne Europe.

ČETVRTAK, 3. veljače

_____________________

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso sastati će se s glavnom tužiteljicom Haškog suda (ICTY) Carlom del Ponte.

LONDON - Početak turneje američke državne tajnice Condoleezze Rice po Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Poljskoj, Turskoj, Italiji, Francuskoj, Belgiji, Luxembourgu, Izraelu i Zapadnoj obali (do 10. veljače).

DEN HAAG - Nastavlja se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. Milošević je optužen za zločine protiv čovječenosti na Kosovu i u Hrvatskoj, te za genocid u BiH.

NEW YORK - Misija Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima organizira kušanje hrvatskih vina.

ATENA - Posjet francuske ministrice obrane Michele Alliot-Marie do 4. veljače nakon čega putuje u Tripoli.

ŽENEVA - Posjet novog predsjednika palestinske uprave Mahmuda Abasa.

LISABON - Početak službene kampanje za prijevremene parlamentarne izbore u Portugalu.

PETAK, 4. veljače

________________

DEN HAAG - Statusna konferencija u slučaju Čermak i Markač. Generala Čermaka (55), zapovjednika Zbornog mjesta Knin 1995. i generala Markača (49), tada zapovjednika Specijalne policije MUP-a Haag tereti za zločine protiv čovječnosti koji su navodno počinjeni nad krajinskim Srbima tijekom i nakon operacije Oluja 1995.

LONDON - Sastanak ministara gospodarstva i financija skupine G7.

BRAZZAVILLE - Summit šefova država iz područja bazena Kongo o očuvanju šuma središnje Afrike (Kamerun, Kongo-Brazzaville, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja, DR Kongo i Srednjoafrička republika). Skup traje do 5. veljače.

SUBOTA, 5. veljače

_________________

RIJAD - Međunarodna konferencija o terorizmu koju na razini stručnjaka organizira saudijska vlada.

NEDJELJA, 6. veljače

____________________

DAKA - Summit zemalja južne Azije o regionalnoj suradnji (SAARC) do 7. veljače.

BANGKOK - Parlamentarni izbori u Tajlandu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙