FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WWF upozorava na opasno globalno zagrijavanje od 2026.

OSLO, 30. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Temperature na Zemlji moglebi u iduća dva desetljeća toliko narasti da bi mogle dovesti doopasnih poremećaja u globalnoj klimi, objavila je u nedjelju Svjetskaekološka organizacija za zaštitu prirode (World Wildlife Fund - WWF.
OSLO, 30. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Temperature na Zemlji mogle bi u iduća dva desetljeća toliko narasti da bi mogle dovesti do opasnih poremećaja u globalnoj klimi, objavila je u nedjelju Svjetska ekološka organizacija za zaštitu prirode (World Wildlife Fund - WWF.

WWF upozorava da se najbrže zagrijava područje Arktika, zbog čega dolazi do otapanja polarnih ledenih vrhova, što u opasnost od istrebljenja do kraja ovoga stoljeća dovodi životinjske vrste, posebno urođene lovce poput polarnih medvjeda.

"Ako se ništa ne učini, Zemlja će se između 2026. i 2060. zagrijati za dva Celzijusova stupnja iznad predindustrijskih razina", stoji u izvješću WWF-a.

WWF takvo rano zagrijavanje smatra početkom koji može potaknuti "opasno" zagrijavanje, podizanje razine mora i poplave, oluje ili suše, što može uzrokovati i istrebljenje određenih životinjskih vrsta.

Temperature na Zemlji već su porasle za 0.7 stupnjeva Celzijusa od 1750., za što znanstvenici krive plinove kao što je ugljični dioksid koji se ispušta u zrak izgaranjima fosilnih goriva u tvornicama, elektranama i automobilima.

Europska unija i brojne organizacije za zaštitu okoliša ističu da vlade moraju 'zatvoriti' emisije tzv. stakleničkih plinova kako bi spriječili zagrijavanje.

SAD je odbila takvo 'zatvaranje' koje regulira UN-ov Protokol iz Kyota.

Znanstvenici strahuju da bi rast temperature mogao uzrokovati i nekontrolirano zagrijavanje, primjerice otapanje trajno smrznutog sloja tla u Sibiru što može osloboditi velike količine metana u atmosferu.

"Vrijeme nam istječe da spriječimo rast temperature od dva stupnja", izjavio je Mark New, stručnjak za klimu na engleskom sveulilištu Oxford koji je napravio projekciju za izvješće WWF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙