FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Tri ugovora između Republike Hrvatske i Deutsche Telekoma (DT) iz listopada 2001., kojima je DT postao vlasnikom 51 posto dionica tadašnjih Hrvatskih telekomunikacija (HT), nije moguće objaviti u cijelosti jer su poslovna tajna, zbog čega je napravljen njihov sažetak koji donosi sve najbitnije činjenice iz ugovora, kazao je danas ministar Božidar Kalmeta. Riječ je o sažetcima ugovora potpisanih 17. listopada 2001. kojima se definiraju međusobna prava i obveze između RH, DT i HT-a - Ugovora o kupoprodaji dionica između RH i DT-a, Ugovor o međusobnim odnosima dioničara između RH, Hrvatskih telekomunikacija i DT-a te Okvirnog ugovora između RH, Hrvatskih telekomunikacija i DT-a.

ZAGREB - U povodu obilježavanja Dana sjećanja na holokaust i 60. obljetnice proboja logoraša iz Auschwitza danas je u Zagrebu počeo trodnevni seminar za učitelje i nastavnike povijesti o strategiji učenja i poučavanja o holokaustu. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuo je na otvaranju kako učenje povijesti danas mora imati obrazovnu, ali i pozitivnu političku ulogu, čak i kada je riječ o osjetljivim ili kontroverznim pitanjima koja se poučavaju tako da se učenicima omogući cjelovito sagledavanje dostupnih povijesnih činjenica. Podsjetio je na "sramotnu pripadnost nacizmu manjeg dijela hrvatskog naroda personaliziranom u kvislinškoj NDH", dodajući kako se najveći dio Hrvata aktivno uključio u rušenje nacizma.

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske danas je u potpunosti odbacila "neutemeljeno pisanje Jutarnjeg lista u vezi mogućih kandidata za mjesto ministra zdravstva i socijalne skrbi", priopćeno je danas iz Vladina Ureda za odnose s javnošću. "Želimo naglasiti da Vlada Republike Hrvatske niti u jednom trenutku nije razgovarala s uglednim liječnicima koji se u članku navode kao potencijalni kandidati za mjesto ministra zdravstva i socijalne skrbi te sve izneseno smatramo medijskim špekulacijama. Vlada razumije interes javnosti o tom pitanju, a ukoliko na mjestu ministra zdravstva i socijalne skrbi bude promjena, o ministrovu nasljedniku javnost će biti na vrijeme i u cijelosti upoznata", stoji u priopćenju.

OSIJEK/ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić imenovao je za novu ravnateljicu Javne ustanove Park prirode Kopački rit profesoricu kemije i biologije Biserku Višticu, do sada zaposlenu u marketinškoj službi osječke Saponije. Prema riječima Drage Ružića, predsjednika Upravnog vijeća Parka prirode Kopački rit, imenovanje je uslijedilo nakon redovito raspisanog natječaja zbog isteka četverogodišnjeg mandata dosadašnje ravnateljice Melite Mihaljević. Na natječaj su se javila tri kandidata, među kojima i dosadašnja ravnateljica. Upravno vijeće nije predložilo niti jednog kandidata, već je zaprimljene molbe samo proslijedilo Ministarstvu kulture, u čijoj je nadležnosti izbor ravnatelja, rekao je danas Ružić komentirajući jučerašnje imenovanje nove ravnateljice.

ZAGREB - U povodu smrti velikoga znanstvenika i barda hrvatske filologije, akademika Petra Guberine, utemeljitelja verbotonalnog sustava (VTS), danas je u Poliklinici SUVAG održan komemorativni skup kojemu su, uz članove obitelji, nazočni bili i djelatnici SUVAG-a, Guberinini prijatelji i suradnici te mnogi stručnjaci iz zemlje i svijeta. Opraštajući se od istaknutog svjetskog stručnjaka, ravnateljica SUVAG-a Marija Paškvalin istaknula je kako je Guberina utemeljenjem verbotonalne metode pomogao brojnim gluhonijemim osobama te da se ta njegova metoda danas koristi u 60 zemalja svijeta. Paškvalin je podsjetila da je Guberina 1954. osnovao Institut za fonetiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1961. polikliniku SUVAG i svojim istraživanjima lingvistike govora doveo do revolucionarnog obrata u nastavi živih jezika, a posebno u pristupu patologiji sluha i govora (verbotonalna metoda).

ZAGREB - Ministar obrane Berislav Rončević i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Slavko Barić posjetili su danas u splitskoj bolnici ročnike iz vojarne "Sveti Nikola" koji su na liječenju zbog lakšeg oblika crijevne infekcije, priopćilo je danas Ministarstvo obrane. Voditelj Odjela za zarazne bolesti dr. Nikola Bradarić izvjestio je ministra i zamjenika načelnika OS RH da je trenutno na liječenju 11 ročnih vojnika i istaknuo da se prema kliničkoj slici i liječenju ne radi o salmoneli. Voditelj Odjela za zarazne bolesti dr. Nikola Bradarić izvjestio je da je trenutno na liječenju 11 ročnih vojnika i istaknuo da se prema kliničkoj slici i liječenju ne radi o salmoneli. Jučer je potvrđeno da je 31 ročni vojnik iz vojarne "Sveti Nikola" u splitskoj Lori zaražen lakšim oblikom crijevne infekcije čiji uzročnik nije poznat. Desetorica s težim simptomima, bolovima u trbuhu, mučninom, povraćanjem i temperaturom smještena su na Odjelu zaraznih bolesti splitske Kliničke bolnice, a 21 s lakšim simptomima u stacionaru u vojarni u Lori.

ZAGREB - Dvjestotinjak radnika tekstilne tvrtke Goričanka prosvjedovalo je danas pred zgradom Vlade tražeći nastavak proizvodnje, a njihove zahtjeve podržao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić. Radnici tvrde da im zbog prodaje poduzeća prijeti obustava proizvodnje i gubitak radnih mjesta. Traže stoga da se tvrtku proda vlasniku koji će zadržati radnike i nastaviti proizvodnju. Najpovoljniju ponudu u iznosu od tri milijuna eura za kupnju Goričanke, sada u vlasništvu Zagrebačke banke, dalo je poduzeće PAN-PEK, no, radnici upozoravaju da ta tvrtka želi samo dobiti u posjed nekretnine, ali ne i nastaviti proizvodnju. S predstavnicima radnika u zgradi Vlade razgovarao je ministar Vukelić, koji je u ime Vlade podržao njihove zahtjeve te se založio za model koji će osigurati daljnje poslovanje tvrtke i očuvati radna mjesta.

ZAGREB - Ravnatelj Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja (HPM) Srećko Leiner ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da je zahtjev za njegovom smjenom politička odluka zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića. Kako Leiner tvrdi, Bandić je tražio da mimo zakona vrati na posao voditelja Krapinske zbirke Jakova Radovčića, koji je dobio otkaz u travnju prošle godine jer se odbio upisivati prilikom dolaska i odlaska s posla. Zagrebački dogradonačelnik zahtjev za smjenom ravnatelja javno je iznio u Gradskoj skupštini, rekao je Leiner. Po njegovim riječima, zagrebački je dogradonačelnik također rekao da ako se taj paleontolog ne vrati na posao i ne profunkcionira međunarodni projekt digitalizacije fundusa Krapinske zbirke koji je vodio, treba smijeniti Upravno vijeće i ravnatelja.

ZAGREB - Plaće za siječanj oko 59.000 zaposlenih u zdravstvu, koje će biti isplaćene u veljači, bit će veće od 100 do 300 kuna, ovisno o uvjetima rada i radnom stažu svakog zaposlenika, dogovoreno je na današnjem sastanku u Ministarstvu zdravstva. Povećanje plaća u skladu je s odredbama Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za zdravstvo koji je jučer, prihvaćajući rezultate referenduma od 19. siječnja, potvrdilo i Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV), izjavila je Hini predsjednica Odbora za provedbu referenduma Spomenka Avberšek. Povećanje plaća zdravstveni će proračun, po procjenama sindikata, mjesečno dodatno stajati oko 20 milijuna kuna, koji su osigurani u ovogodišnjem državnom proračunu.

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je predstavljen videokonferencijski sustav koji omogućuje ispitivanje svjedoka na daljinu, uz potpunu zaštitu njihova identiteta iskrivljavanjem slike i tona. Riječ je o prvom modernom videokonferencijskom sustavu, vrijednom oko 150 tisuća kuna, koji je donirala američka vlada, a koristit će se za postupke suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj i svjedočenja zaštićenih svjedoka, rad Pravosudne akademije te pružanje međunarodne prave pomoći, istaknuto je na predstavljanju. Američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ralph Frank rekao je kako je do kraja ove godine u planu da se slični sustavi doniraju i županijskim sudovima u Osijeku, Splitu i Rijeci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙