FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stegovni postupak protiv suca jer je nedužnu čistačicu optužio za krađu

ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Istražni sudac zagrebačkogŽupanijskog suda pozvan je na stegovnu odgovornost zbog sumnje da jeprekoračio svoje ovlasti i oštetio ugled suda optuživši čistačicu damu je ukrala novčanik, za koji se naknadno utvrdilo da ga je izgubio,najvjerojatnije u tramvaju.
ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda pozvan je na stegovnu odgovornost zbog sumnje da je prekoračio svoje ovlasti i oštetio ugled suda optuživši čistačicu da mu je ukrala novčanik, za koji se naknadno utvrdilo da ga je izgubio, najvjerojatnije u tramvaju.

Stegovni postupak danas je na zatvorenoj sjednici pokrenulo Državno sudbeno vijeće (DSV), čiji je predsjednik Milan Gudelj nakon sjednice izjavio tek da će sudac Boris Ivančić odgovarati temeljem odredbi Zakona o DSV-u koje se odnose na "zlouporabu položaja ili prekoračenje službene ovlasti" te "nanošenje štete ugledu suda ili sudačke dužnosti na drugi način".

Gudelj je dodao da se stegovni postupak pokreće kako bi se utvrdile sve okolnosti te saslušali svjedoci.

Mediji su početkom prošlog mjeseca objavili da je sudac izazvao incident kada je čistačicu optužio da mu je ukrala novčanik te pozvao policiju koja ju je uhitila i odvela u postaju. No, nakon što je čistačicu odvela policija sudac je ustanovio da je novčanik izgubio, najvjerojatnije u tramvaju, kada dugogodišnja sudska čistačica još nije niti došla na posao.

Neslužbeno se doznaje da je u današnjem iskazu pred DSV-om sudac detaljno opisao cijeli događaj. Rekao je da je čistačicu optužio i pozvao policiju, da bi naknadno u razgovoru s djelatnicima svoje banke utvrdio da je novac njegovim bankomat karticama podignut pola sata prije nego što je čistačica uopće došla na posao. Kada se uvjerio da mu čistačica nije mogla ukrasti novčanik nazvao je policiju i zatražio da ju oslobode. No, policija je to učinila i ranije, nakon što je s navodno vidno uzrujanom i uplakanom ženom obavila razgovor.

Dodao je da je uz bankovne kartice koje su se nalazile u novčaniku stajao i pin, pa je 'pošteni nalaznik' sučeve račune bez poteškoća olakšao za nekoliko tisuća kuna.

Nastavak stegovnog postupka zakazan je za 17. veljače, kada bi DSV trebao saslušati i prve svjedoke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙