FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reforma EU pravila o državnoj pomoći pogodit će velike kompanije

BRUXELLES, 26. siječnja 2005. (Hina) - Europska povjerenica za zaštitutržišne utakmice Neelie Kroes predlaže sveobuhvatnu reformu europskihpravila o državnoj pomoći, kojima bi se subvencije usmjerile s velikihposrnulih kompanija na mala i inovativna poslovanja, piše FinancialTimes.
BRUXELLES, 26. siječnja 2005. (Hina) - Europska povjerenica za zaštitu tržišne utakmice Neelie Kroes predlaže sveobuhvatnu reformu europskih pravila o državnoj pomoći, kojima bi se subvencije usmjerile s velikih posrnulih kompanija na mala i inovativna poslovanja, piše Financial Times.

Ona također želi otežati prosperitetnim EU članicama da daju podršku svojim siromašnijim područjima, ističući da bi takve subvencije trebalo davati samo u slučaju kada je cijela zemlja gospodarski slaba.

U intervjuu za taj poslovni dnevnik, Kroes je kazala da nastoji predstaviti novu filozofiju o državnoj pomoći što je prije moguće. "Govorim o manjoj ali boljoj državnoj pomoći, fokusiranoj na one regije koje zaista trebaju državnu pomoć, na rizični kapital, istraživanje i inovacije te na mala i srednja poduzeća", kazala je.

Ako uspije u tome, EU članice poput Njemačke, Britanije i Francuske mogle bi dosta izgubiti. Po sadašnjem režimu, mogu dobiti dozvolu da subvencioniraju kompanije u gospodarski pogođenim regijama bez obzira na ukupno bogatstvo zemlje. Dodatno, siromašnije regije u bivšoj komunističkoj istočnoj Njemačkoj generalno su isključene od zabrane davanja državne pomoći.

"Neke regije u budućnosti neće dobivati vrstu tu pomoći kao što su je dobivale u prošlosti. Moramo postaviti pitanje mogu li siromašnije regije unutar bogatih država nastaviti primati državnu pomoć", kazala je Kroes.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙