FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 11. godišnjica Međubankarske usluge (MBU)

ZAGREB,25. siječnja 2005. (Hina) - Broj kreditnih i debitnih kartica uHrvatskoj krajem rujna prošle godine dosegnuo je gotovo 6,2 milijuna,što je povećanje od 12,9 posto u odnosu na 2003, a istodobno je brojbankomata povećan za 16,5 posto, na 1.878 bankomata.
ZAGREB,25. siječnja 2005. (Hina) - Broj kreditnih i debitnih kartica u Hrvatskoj krajem rujna prošle godine dosegnuo je gotovo 6,2 milijuna, što je povećanje od 12,9 posto u odnosu na 2003, a istodobno je broj bankomata povećan za 16,5 posto, na 1.878 bankomata.

Lani je povećan i broj EFTPOS terminala za 39 posto, na više od 43.630, podaci iz istraživanja "Kartice, bankomati i EFTPOS terminali u Hrvatskoj" Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije Hrvatske gospodarske komore (HGK). Istraživanje je predstavljeno na današnjem obilježavanju 11. godišnjice Društva za međubankarske usluge MBU, te 9. obljetnice uvođenja u funkciju bankomatske i EFTPOS terminalske mreže MBNET-a.

Istraživanje se provodi od 2000. godine, od siječnja 2002. godine provodi se svaka tri mjeseca, a posljednji se podaci odnose na razdoblje do kraja rujna 2004. godine, kojima je obuhvaćeno 25 banaka i kartičnih kuća.

Od ukupnog broja kartica u Hrvatskoj, njih 6,2 milijuna, 20,5 posto ili 1,26 milijuna kartica odnosi se na kreditne kartice.

Rezultati istraživanja pokazali su i kako iz godine u godinu raste broj kartičnih transakcija. Tako su od početka siječnja do kraja rujna 2004. financijske insititucije obuhvaćene ovim istraživanjem zabilježile ukupnu vrijednost svih kartičnih transakcija od 38,8 milijardi kuna, od čega se 30,1 milijarda kuna odnosi na podizanje gotovine, a preostalih 8,7 milijardi kuna za plaćanja.

Od ukupno ostvarene vrijednosti kartičnih transakcija (38,8 milijardi kuna), milijarda kuna odnosi se na transakcije realizirane u inozemstvu.

Predstavljajući rezultate istraživanja, pomoćnica direktora Sektora za bankarstvo HGK Vanja Dominović istaknula je i kako je krajem 2002. godine u zemljama Europske unije broj kartica (MasterCard i Visa) po stanovniku iznosio 1,15 kartica, a u Hrvatskoj 0,92 kartice po stanovniku, što znači da je Hrvatska bila blizu prosjeka EU.

Uslugama MBNET mreža, kako je istaknuo direktor MBU-a Sergio Uran, koristi se 17 banaka, dvije kartičarske kuće (PBZ American Express i Diners Club Adriatic), te tvrtke T-HT, VIPnet i Nexcom. Korisnici mreže izdali su do pred kraj prošle godine više od 900 tisuća kartica, uveli 520 bankomata te 3.000 EFTPOS terminala koje dnevno koristi više od 60 tisuća korisnika.

Uran je podsjetio da je krajem 2003. godine MBCARD/maestro kartica predstavljena u novom izdanju, odnosno, riječ je o kartici opremljenoj mikroračunalom u čipu u kojem su pohranjeni programi i podaci za funkciju plaćanja, autentikacije za Internet i telefonsko bankarstvo te funkciju skupljanja bodova namijenjenu raznim shemama lojalnosti. Sve je to, kazao je Uran, usklađeno s EMV (Europay, Mastercard, Visa) specifikacijama te odmah certificirano od Mastercarda.

Tijekom 2004. godine izdano je više od 300 tisuća takvih kartica, a do kraja ove godine očekuje se da daljnjih desetak banaka izda daljnjih stotinu tisuća takvih kartica.

Time se, kazao je Uran, Hrvatska koja se već svrstava u red zemalja s više od jedne platne kartice po glavi stanovnika u Europi, počinje približavati čelnoj poziciji i po broju izdanih EMV kartica u odnosu na broj ukupno izdanih kartica.

Društvo MBU je osnovano 1994. godine na inicijativu hrvatskih banaka u svrhu koordiniranog projektiranja i razvoja zajedničke infrastrukture za suvremeno poslovanje s bankovnim karticama. U dvije je godine to društvo projektiralo, izgradilo i 1996. godine uvelo u funkciju mrežu MBNET puštanjem u rad prvog bankomata kojim su obavljene prve transakcije MBCARD karticom, koja je zamijenila dotadašnje plastificirane čekovne kartice tekućih računa građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙