FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski plesni film "U našem gradu" na Videodanse festivalu

ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - U Centru Georgesa Pompidoua uParizu od 25. siječnja do 21. veljače održava se najpoznatiji svjetskifestival plesnog filma na kojemu će po prvi put biti prikazan i jedanhrvatski plesni film "U našem gradu".
ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - U Centru Georgesa Pompidoua u Parizu od 25. siječnja do 21. veljače održava se najpoznatiji svjetski festival plesnog filma na kojemu će po prvi put biti prikazan i jedan hrvatski plesni film "U našem gradu".

"Velik je to uspjeh da je jedan plesni film iz Hrvatske, gdje je suvremeni ples još na margini kulturnih tokova, u jakoj konkurenciji selektiran i time uvažen kao vrijedan pažnje na jednoj takvoj svjetskoj manifestaciji", priopćila je autorica i koreografkinja filma Irma Omerzo.

Na festivalu Videodanse bit će prikazano 140 filmova iz 30-ak zemalja sa svih kontineneta.

Film Irme Omerzo ravnopravno će sudjelovati u programu uz svjetski poznata imena koreografa poput Pune Bausch, Wima Vandekeybusa, Mathilde Monnier, Anne Teresa de Keersmaeker, Jan Fabre i drugih.

Tema je ovogodišnjeg festivala prikazivanje koreografskog djela kao posljedice umjetničkog, ali isto tako i povijesno-geografskog, socijalnog, političkog i ekonomskog konteksta u kojemu je ono nastalo.

Autorica i koreografkinja filma Irma Omerzo ovogodišnja je nominantica za najbolju koreografiju i najbolju plesnu predstavu za nagradu Hrvatskog glumišta, koja se nakon dvanaestogodišnje suradnje s francuskim koreografima (Andy Degroat, Phillipe Decoufle, Francois Verret...) odlučila vratiti u Zagreb.

"U našem gradu" je plesni film u kojemu koreografskim i filmskim jezikom svaka scena daje svojevrstan komentar društva i urbanog konteksta Zagreba. Pleše se iz dosade čekajući tramvaj koji nikako ne dolazi, pleše se iz beznađa oko Zdenca života, jedan par pleše tj. grubo se obračunava kod rotora u Novom Zagrebu, pleše se na Dolcu uz siromašne sakupljače odbačene hrane, pleše se i uživa u ćevapima u skupom automobilu u stilu novopečenih bogataša.

Filmsku glazbu napisao je Aleksandar Antić iz TBF-a, a montažu je potpisao Dubravko Slunjski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙