FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BAFTA 2005.: Objavljene nominacije za britanske filmske nagrade

LONDON, 17. siječnja 2005. (Hina/BBC) - Britanska akademija za film iteleviziju objavila je u ponedjeljak u Londonu nominacije za godišnjenagrade BAFTA, koje se dodjeljuju dva tjedna uoči dodjele Oscara ineposredno nakon podjele američkih Zlatnih globusa.
LONDON, 17. siječnja 2005. (Hina/BBC) - Britanska akademija za film i televiziju objavila je u ponedjeljak u Londonu nominacije za godišnje nagrade BAFTA, koje se dodjeljuju dva tjedna uoči dodjele Oscara i neposredno nakon podjele američkih Zlatnih globusa.

Kate Winslet nominirana je za dvije nagrade BAFTA za najbolju glumicu u filmovima "Finding Neverland" i "Vječni sjaj nepobjedivog uma".

Winslet će se za nagradu natjecati s britanskom kolegicom Imeldom Staunton iz filma "Vera Drake", koji je osvojio ukupno sedam nominacija.

"The Aviator", s Leonardom DiCapriom, osvojio je najviše nominacija - 14, uključujući onu za najbolji film. "The Aviator", koji je u nedjelju osvojio Zlatni globus za najbolji film, nominacije je dobio i za Martina Scorsesea kao najboljeg redatelja te Leonarda DiCapria kao najboljeg glumca za portret Howarda Hughesa.

U kategoriji najboljeg filma nominirani su i "Vječni sjaj nepobjedivog uma", "Finding Neverland", "Vera Drake" i "Dnevnik Che Guevare".

Za najboljeg glumca nominirani su Gael Garcia Bernal (Dnevnik Che Guevare), Jamie Foxx (Ray), Jim Carrey (Vječni sjaj...) i Johnny Depp (Finding Neverland).

Charlize Theron nominirana je u kategoriji najbolje glumice za "Čudovište", ulogu koja joj je priskrbila Oscara 2004. godine. Theron, Staunton i Winslet imat će suparnicu u Ziyi Zhang koja nastupa u filmu s borilačkim vještinama "House of Flying Daggers".

Nakon pobjede sa Zlatnih globusa, Clive Owen je ponovno nominiran za najboljeg sporednog glumca u "Bliskim odnosima".

Jamie Foxx osigurao si je drugu nominaciju za sporednu ulogu u "Collateralu".

Meryl Streep nominirana je u kategoriji najbolje sporedne glumice za "Mandžurijskog kandidata", a Britanska akademija za film i televiziju prethodno ju je nominirala već devet puta.

Suparnice će joj biti Natalie Portman za ulogu u "Bliskim odnosima", za koju je već dobila Zlatni globus, Julie Christie za "Finding Neverland", Cate Blanchett za "The Aviator" i Heather Craney za "Veru Drake".

Pet vrlo različitih filmova nominirano je za nagradu za najbolji britanski film: "Dead Man's Shoes", "Harry Potter i zatočenik Azkabana", "My Summer of Love", "Shaun of the Dead" i "Vera Drake".

Američka komedija "Sideways", koja je osvojila mnoge kritičare ove godine, dobila je samo jednu nominaciju za nagradu BAFTA, za najbolji scenarij za Jima Taylora i redatelja Alexandera Paynea.

Dodjela nagrada BAFTA održat će se 12. veljače, dva tjedna prije dodjele američkih filmskih nagrada Oscar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙