FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalno izvješće o provedbi Bolonjskoga procesa

ZAGREB, 23. siječnja 2005. (Hina) - Nacionalno izvješće o provedbiBolonjskoga procesa, koje je Hrvatska nedavno podnijela nadležnimeuropskim tijelima, opis je trenutačnoga stanja u sustavu visokogaškolstva u Hrvatskoj.
ZAGREB, 23. siječnja 2005. (Hina) - Nacionalno izvješće o provedbi Bolonjskoga procesa, koje je Hrvatska nedavno podnijela nadležnim europskim tijelima, opis je trenutačnoga stanja u sustavu visokoga školstva u Hrvatskoj.

"Izvješće je neka vrsta rendgen slike hrvatskoga visokog školstva", objasnila je pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i športa za visoko obrazovanje Mirjane Polić Bobić u razgovoru za Hinu u povodu podnošenja toga izvješća.

Po njezinim riječima, u izvješću se vidi sve što je trebalo napraviti, a nije učinjeno, u provedbi Bolonjskoga procesa u Hrvatskoj od 2001., kada je Hrvatska na Ministarskoj konferenciji u Pragu potpisala Bolonjsku deklaraciju.

Osim toga, vidljivi su i pomaci koji su postignuti u protekloj godini, a koji su pak, ustvrdila je, rezultat konsenzusa i zajedničkoga rada koje su u 2004. postigli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) i Rektorski zbor hrvatskih visokih učilišta.

Izvješće je sastavljeno na temelju dobivenoga upitnika u kojemu je glavni naglasak bio na pitanjima nacionalnoga zakonodavstva, organizacije studija, osiguranja sustava kvalitete nastave na visokim učilištima i svih komponenata nastave, primjene ECTS sustava, akademske mobilnosti, uloge studenata u procesu prilagodbe i provedbe Bolonjskoga procesa te priznavanja diploma i stupnjeva diploma.

U Izvješću su i podatci o tome da je, kako je navela, ministar Dragan Primorac osnovao Nacionalnu skupinu za praćenje Bolonjskoga procesa, a Vlada u srpnju prošle godine Agenciju za znanost i visoko obrazovanje koja će, kao specijalizirana ustanova, obavljati stručne poslove pri vrednovanju visokoga obrazovanja i znanosti.

Među ostalim u Izvješću se navodi da je od 15. rujna do 15. prosinca prošle godine MZOŠ u suradnji s Rektorskim zborom hrvatskih visokih učilišta organizirao niz rasprava na kojima su razmotreni različiti aspekti i poteškoće u provedbi Bolonjskoga procesa u Hrvatskoj.

Navedeno je također da je Republika Hrvatska donijela nacionalni program cjeloživotnoga obrazovanja, ali da na nacionalnoj razini još ne postoji sustav financiranja koji bi potaknuo njegovu daljnju provedbu na visokim učilištima.

Kako je podsjetila, podnošenje nacionalnih izvješća obveza je zemalja potpisnica Bolonjske deklaracije - dokumenta iz 1999. kojim je utvrđen procesa usklađivanja europskoga visokog školstva koji mora biti dovršen do 2010.

Ministarske konferencije održavaju se svake dvije godine, pa je tako Berlin bio domaćin 2003., a ove će u svibnju biti norveški Bergen.

Prije održavanja ministarskih konferencija zemlje potpisnice Bolonjske deklaracije dužne su podnijeti nacionalna izvješća središnjem tijelu koje prati provedbu Bolonjskoga procesa između dviju ministarskih konferencija, a to je Bologna-Follow-up Group, kojemu je i Hrvatska uputila nacionalno izvješće o provedbi Bolonjskoga procesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙