FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski mediji: Sanader - Janša "novi početak"

ZAGREB, 22. siječnja 2005. (Hina) - LJUBLJANA, 22. siječnja 2005.(Hina) - Prvi susret Ive Sanadera i Janeza Janše, koji su se u petak uulozi predsjednika vlada svojih država sastali u dvorcu Mokrice, pružaoptimizam da će se otvorena pitanja brže rješavati - dominantne suocjene slovenskih medija nakon ovog sastanka.#L#
ZAGREB, 22. siječnja 2005. (Hina) - LJUBLJANA, 22. siječnja 2005. (Hina) - Prvi susret Ive Sanadera i Janeza Janše, koji su se u petak u ulozi predsjednika vlada svojih država sastali u dvorcu Mokrice, pruža optimizam da će se otvorena pitanja brže rješavati - dominantne su ocjene slovenskih medija nakon ovog sastanka.#L#

"Bez obzira na poznate klišeje posljednjih 12 godina, po kojima se sve odvijalo po poznatom scenariju, može se uočiti pomak. Nije riječ o nastavku dijaloga na mjestu gdje ga je ostavila prijašnja slovenska vlada - ovo je potpuno novi početak", navodi u komentaru ljubljansko "Delo".

Janša je, tvrdi list, učio na pogreškama ranije vlade koja je u Europi stvorila dojam da je Slovenija dio "susjedskog problema" na Balkanu. Janša na to nije pristao, a iskoristio je i iskustvo Janeza Drnovšeka, pa je iz prvog plana izbacio ministra vanjskih poslova Rupela.

Janša razmišlja kao vojnik i strateg, što je prednost u odnosu na diplomaciju koja je živjela u "akademskim sferama" i "grizla vlastiti rep", a to omogućava i drugačiji pogled na Hrvatsku, procjenjuje Janšin pristup "Delo".

To ne znači da će se otvorena pitanja s Hrvatskom uskoro riješiti, ali sada Janša ima plan koji u slovenskoj politici kad je riječ o Hrvatskoj nije postojao, uz povremena razdoblja tijekom Drnovšekove vlade, navodi vodeći slovenski list. "Treba još samo isprobati da li se taj plan može upotrijebiti", navodi "Delo".

"Uvodni susret Janše i Sanadera bio je sudeći po njihovoj opuštenosti na kraju sastanka dobrodošao iako nije mogao donijeti konkretnih rezultata. No, oni novi krug pregovora počinju skoro sa nule - otvorenih pitanja još uvijek je jako mnogo i njihovo će rješavanje zahtijevati dugotrajan rad", navodi u mariborski list "Večer" u broju od subote.

Prvi dobar znak stvarnog poboljšanja odnosa bio bi sporazum o izbjegavanju incidenata u Piranskom zaljevu. Da je do rješenja za granicu na moru i Ljubljansku banku još daleko jasno je i Sanaderu i Janši. Zato su se i jedan i drugi za sada odlučili da jedan drugom "ne pokazuju mišiće", što tako vole raditi političari s obje strane granice. Jedan od takvih je i slovenski ministar vanjskih poslova, navodi "Večer".

Janša je - ocjenjuje komentator - dobro pogodio vrijeme za susret sa Sanaderom, a isto tako susret s Jašom došao je kao naručen i Sanaderu s obzirom na skorašnji početak pregovora s Bruxellesom, navodi mariborski dnevnik.

"Sanader će se sada moći pohvaliti spremnošću na konstruktivni dijalog, a Janša je još jednom potvrdio državničko držanje. Radilo se naravno o prvom opipavanju pred prave pregovore", navodi "Večerov".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙