FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Scheffer: Misija NATO-a u Iraku uspješno pokrenuta

BRUXELLES, 21. siječnja 2005. (Hina/AFP) - NATO-ova misija obuke iračkevojske uspješno je pokrenuta i odvija se u skladu s rokovima, rekao jeu petak glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, nakon što jenajviši vojni zapovjednik Saveza u Europi nedavno spomenuo mogućnostsmanjenja misije.
BRUXELLES, 21. siječnja 2005. (Hina/AFP) - NATO-ova misija obuke iračke vojske uspješno je pokrenuta i odvija se u skladu s rokovima, rekao je u petak glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, nakon što je najviši vojni zapovjednik Saveza u Europi nedavno spomenuo mogućnost smanjenja misije.

De Hoop Scheffer ponovio je novinarima da je NATO-ov cilj poslati 300 instruktora i drugog osoblja u Bagdad koji će sudjelovati u obuci nove iračke vojske. U Bagdad je dosad poslano samo stotinjak vojnika NATO-a.

"Ne zaostajemo s rokovima", rekao je glavni tajnik NATO-a, naglašavajući da će iduća faza raspoređivanja misije početi u veljači. "Nema problema s pronalaženjem instruktora", dodao je, priznajući ipak da ih moraju još pronaći još nekoliko.

Američki general James Jones, glavni zapovjednik NATO-a u Europi, izjavio je prije tjedan dana da NATO razmatra smanjenje te misije.

Mogućnost je objasnio time što iračka vojska posjeduje bolje kapacitete za obuku svojih snaga nego što se pretpostavljalo, a ne nesuglasicama unutar Saveza budući da neke zemlje, poput Francuske i Njemačke, odbijaju poslati vojnike u Irak.

Scheffer nije isključio povećanu ulogu NATO-a u Iraku nakon izbora 30. siječnja. "Ako iračka vlada NATO-u uputi nove zahtjeve, saveznici će ih bez sumnje razmotriti", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙