FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD vratio Iraku ukradene umjetničke predmete iz Mezopotamije

NEW YORK, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države predalesu u utorak iračkome veleposlaniku pri Ujedinjenim narodima tri pečataiz mramora i alabastera, stara oko 4.000 godina, koje je iz iračkogNacionalnog muzeja otuđio američki stručnjak za Bliski istok.
NEW YORK, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države predale su u utorak iračkome veleposlaniku pri Ujedinjenim narodima tri pečata iz mramora i alabastera, stara oko 4.000 godina, koje je iz iračkog Nacionalnog muzeja otuđio američki stručnjak za Bliski istok.

Iz iračkog muzeja u kojemu se čuva više od 250.000 umjetničkih predmeta ukradeno je oko 15.000 izložaka u pljački nakon američko-britanske invazije i svrgavanja režima Sadama Huseina 2003.

Iako je polovica ukradenih predmeta pronađena, irački veleposlnaik pri UN-u Samir Sumaidaie kazao je na svečanosti primopredaje da Irak "neće mirovati dok ne povrati sve predmete".

Američka carina zaplijenila je cilindrične pečate iz Mezopotamije što su služili za ovjeravanje pločica za pisanje, a carinik ih je pronašo u aktovki Josepha Braudea na njujorškom aerodromu Kennedy.

Braude, autor knjige "The New Irak" o obnovi te zemlje, studirao je na Yaleu bliskoistočne jezike te arapski i islamsku povijest na sveučilištu Princeton. Isprva je nijekao da je putovao u Irak da bi naknadno priznao kako je pečate po cijeni od 200 dolara kupio na bagdadskoj tržnici. Proglašen je krivim za krijumčarenje i davanje lažnog iskaza te osuđen na šest mjeseci kućnog pritvora i dvije godine uvjetno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙