FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOMISIJA O "DRUŽBI ADRII": STUDIJA IDE NA DORADU

ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Studija o utjecaju na okolišprojekta "Družba Adria" nije cjelovita i stručno utemeljena i potrebnoju je doraditi, odnosno dopuniti, zaključili su danas u Zagrebu, nakončetiri dana rasprave članovi Komisije za ocjenu cjelovitosti Studijeprojekta "Družba Adria".
ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Studija o utjecaju na okoliš projekta "Družba Adria" nije cjelovita i stručno utemeljena i potrebno ju je doraditi, odnosno dopuniti, zaključili su danas u Zagrebu, nakon četiri dana rasprave članovi Komisije za ocjenu cjelovitosti Studije projekta "Družba Adria".

Predsjednik Komisije i načelnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nenad Mikulić rekao je da će članovi Komisije pripremiti pitanja na kojima se tijekom rasprave zaključilo da nedostaju u Studiji.

Najavio je formiranje grupa unutar Komisije po pojedinim specifičnim pitanjima zaštite okoliša te da će se zatražiti i dopuna dokumentacije, a zatim će Ministarstvo zaštite okoliša odlučiti o daljem tijeku postupka.

Rekao je da se Studiji najviše zamjera što nije obradila posljedice balastnih voda, inertnih plinova (koje tankeri drže u tankovima da ne bi došlo do eksplozije, a koji se ispuštaju prije utovara nafte) te pitanje koliko se zbog povećanog transporta tankera i nafte povećava rizik u odnosu na postojeće stanje. Pedesetak stranica Studije koja se smatra državnom tajnom biti će vjerojatno izostavljene iz studijske dokumentacije, a stranice o poslovnoj tajni Janafa još će se sagledati, rekao je Mikulić.

Predsjednik nevladine ekološke udruge Eko-Kvarner Vjeran Piršić, koja je prednjačila u aktivnostima protiv projekta Družba Adria izjavio je novinarima da se "ta Studija ne može popraviti, da bi trebala biti odbačena, kao i čitav projekt Družba Adria". Rekao je da se po njihovim informacijama do lipnja može čekati da Studija bude gotova, jer nakon toga ističe zakonski rok od šest mjeseci.

Danas, završni dan četverodnevne prve sjednice Komisija je raspravljala o cjelovitosti i stručnoj utemeljenosti dijela Studije koji se odnose na rizike i društveno-ekonomska pitanja. Družba Adria bi u deset godina državi donijela 273 milijuna američkih dolara prihoda, a od poreza bi se ubralo 46 milijuna dolara, rekao je Darko Tipurić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Osvrćući se na taj dio Studije Željka Kordej-De Villa sa zagrebačkog Ekonomskog instituta rekla je kako Hrvatska od turizma zaradi šest milijardi dolara, na izvozu ribe 61 milijun dolara, a projekt Družba Adria imala bi negativan utjecaj na oboje. Dodala je da je Studija rađena samo za prvu fazu projekta - pet milijuna tona nafte godišnje, a ne za daljnje faze, od 10 i 15 milijuna tona.

Sporazum o Družbi Adrii potpisala je bivša Vlada, a temeljem njega dopremala bi se nafta iz Rusije preko šest zemalja do luke u Omišlju. Studija tog projekta ima oko 1500 stranica, a za Janaf (Jadranski naftovod) ju je izradio Rudarsko-geološko-naftni fakultet iz Zagreba i Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i njegova ispostava u Dubrovniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙