FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić o HSP-ovoj borbi protiv projekta Družbe Adria

RIJEKA,11. siječnja 2005.(Hina) - Saborski zastupnik i potpredsjednikHSP-a Tonči Tadić, komentirajući danas u Rijeci moguću vladinu odlukuo neprihvatljivosti projekta Družbe Adria, rekao je da je HSP bio prvapolitička stranka koja je upozoravala na potrebu odbijanja togprojekta.
RIJEKA,11. siječnja 2005.(Hina) - Saborski zastupnik i potpredsjednik HSP-a Tonči Tadić, komentirajući danas u Rijeci moguću vladinu odluku o neprihvatljivosti projekta Družbe Adria, rekao je da je HSP bio prva politička stranka koja je upozoravala na potrebu odbijanja tog projekta.

Tadić je na konferenciji za novinstvo izjavio da su zastupnici HSP-a bili "usamljeni u Hrvatskom saboru, kada su tražili istupanje Hrvatske iz projekta Družba Adria", ocjenivši da će tek glasovanje u Saboru o tome HSP-ovu prijedlogu, koje stranka očekuje na idućoj saborskoj sjednici, pokazati odstupa li uistinu Vlada od tog projekta.

Državni tajnik za more Branko Bačić, izjavio je jučer kako je hrvatska Vlada blizu donošenja odluke o odbacivanju projekta Družba Adria.

Potpredsjednik HSP-a Tadić rekao je također da bi se, ako se odustane od tog projekta, i ubuduće trebalo zadržati postignutu razinu ekološkog senzibiliteta.

Govoreći o projektu Družbe Adria, prema kojemu bi se nafta transportirala s ruskih naftnih polja do Omišlja, a odatle tankerima kroz Jadran, Tadić je iznio još jedan negativni aspekt, a to je dugoročna promjena smjera kretanja nafte kroz naftovod JANAF-a.

Naime, sada se preko omišaljskog terminala nafta uvozi iz različitih područja te transportira naftovodom prema unutrašnjosti Hrvatske, dok bi, po njegovu mišljenju, promjena smjera transporta nafte od unutrašnjosti (Hrvatske) prema moru (te tankerima preko Jadrana) za sve vrijeme trajanja projekta Družbe Adria onemogućila Hrvatskoj dovoženje, preko omišaljskog terminala, druge nafte osim one iz Rusije.

Tadić je rekao da bi se time stvorila energetska ovisnost Hrvatske, koja bi mogla prerasti u političku.

Saborski zastupnik HSP-a Tadić također je rekao da nije protiv JANAF-a jer je "strateški važan Hrvatskoj, već je samo protiv ovoga projekta".

S tim u vezi smatra kako bi bilo bolje da 10 milijuna američkih dolara, koliko bi po izračunu iznosila godišnja dobit JANAF-a od projekta Družbe Adria, hrvatska država izdvoji iz proračuna za tu tvrtku, nego da se zbog tako malog iznosa dovodi u opasnost cijeli Jadran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙