FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ABN-u cerifikati kvalitete, zaštite okoliša i sigurnosti

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Tvornici ulja ABN uručeni su danascertifikati kvalitete, zaštite okoliša i upravljanja sigurnošću.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Tvornici ulja ABN uručeni su danas certifikati kvalitete, zaštite okoliša i upravljanja sigurnošću.

Riječ je o certifikatima ISO 9001:2000 za sustav upravljanja kvalitetom, ISO 14001:1996 za sustav upravljanja zaštitom okoliša te HACCP za sustav upravljanja sigurnošću u prehrambenoj industriji.

Certifikate je ABN-u dodijelila tvrtka DNV - DET Norske Veritas, a sva tri se odnose na proizvodnju ulja u ABN-ovom pogonu u zagrebačkom Žitnjaku.

ABN je prva tvrtka u Hrvatskoj koja je za proizvodnju jestivog ulja uvela sve tri norme kvalitete.

Ekološki certifikat, ističe direktor ABN-a Anto Bojić, ABN je dobio zbog postupka hladnog prešanja sjemenki pri istiskivanju ulja, čime se dobija zdravije i kvalitetnije ulje, a u procesu proizvodnje ne upotrebljavaju se kemikalije.

Tvrtka ABN utemeljena je 1989. godine i u potpunom je vlasništvu obitelji Bojić. Ima 82 zaposlenih, 64 u Zagrebu i 18 u Grubišnom Polju gdje se nalazi pogon prešaonice.

Prošle godine, po riječima Ante Bojića, ABN je proizveo 9 milijuna litara jestivog ulja pri čemu je ostvario 15 postotni rast u odnosu na 2003. godinu, a ostvarena je i minimalna dobit.

Tijekom 2003. tvrtka je izvezla 30 posto proizvedenog ulja, a u prošloj godini 10 posto. Smanjenje izvoza Bojić tumači boljim uvjetima na hrvatskom nego na inozemnim tržištima.

Tijekom prošle dvije godine, ukupne investicije ABN-a iznosile su 17,5 milijuna kuna, kaže Bojić.

Direktor ABN-a ističe da tvrtka trenutno radi sa 55 posto kapaciteta, a ove godine očekuje porast njihove iskorištenosti na oko 66 posto. Rad punim kapacitetom nije moguć zbog poteškoća u nabavci sirovine, suncokreta i uljane repice, kaže Bojić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙