FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: Suradnja s Hagom ili ništa od pregovora

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Europski povjerenik za proširenjeOlli Rehn izjavio je da se bez pozitivnog mišljenja Haškog sudapregovori s Hrvatskom neće otvoriti 17. ožujka, a da će, bude li svekako treba, ona moći ući u EU 2009.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je da se bez pozitivnog mišljenja Haškog suda pregovori s Hrvatskom neće otvoriti 17. ožujka, a da će, bude li sve kako treba, ona moći ući u EU 2009.

"Bez pozitivnog mišljenja ICTY-a, pregovori se neće otvoriti 17. ožujka. Bit će to razočaranje za sve - za Hrvatsku i za EU - ako taj uvjet ne bude ispunjen na vrijeme, a otvaranje pregovora bude stavljeno na čekanje", rekao je Rehn u utorak pred Odborom za vanjsku politiku EP-a, u govoru kojega je u srijedu na svojoj web-stranici objavila Europska komisija.

"Jasno sam rekao našim hrvatskim kolegama da Hrvatska mora riješiti pitanje generala (Ante) Gotovine. Vrijeme će uskoro isteći za rok od 17. ožujka."

Rehn se u ponedjeljak u Bruxellesu sastao s hrvatskim izaslanstvom predvođenim premijerom Ivom Sanaderom.

Komisija je u stalnom kontaktu s Haškim sudom, a prošloga su tjedna predstavnici Komisije razgovarali s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte koja je izrazila "zabrinutost u pogledu hrvatske suradnje", naglasio je europski povjerenik.

Ako sve bude išlo kako treba, "moguće je da Hrvatska postane članicom 2009.", čime bi Hrvatska postala pozitivan orijentir za čitav Zapadni Balkan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙