FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žužul: Hrvatska čvrsto na putu prema EU

BEČ, 11. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatska čvrsto nastavlja svoj put kapridruživanju Europskoj uniji, o čemu svjedoči i niz gospodarskihpokazatelja za 2004. godinu, rekao je u utorak u Beču na 10. forumuzemalja Srednje i Istočne Europe ministar vanjskih poslova MiomirŽužul sudjelujući u raspravi pod naslovom "Europski klub", u kojoj susudjelovali i visoki dužnosnici Mađarske, Poljske, Slovačke, Srbije iCrne Gore.
BEČ, 11. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatska čvrsto nastavlja svoj put ka pridruživanju Europskoj uniji, o čemu svjedoči i niz gospodarskih pokazatelja za 2004. godinu, rekao je u utorak u Beču na 10. forumu zemalja Srednje i Istočne Europe ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjelujući u raspravi pod naslovom "Europski klub", u kojoj su sudjelovali i visoki dužnosnici Mađarske, Poljske, Slovačke, Srbije i Crne Gore.

"Hrvatska čvrsto nastavlja put približavanja EU", ustvrdio je ministar Žužul izrazivši uvjerenost da će pregovori s EU početi 17. ožujka i dodajući da je na hrvatskoj Vladi da učini sve da do toga i dođe. Kašnjenje pregovora imalo bi velike posljedice, što se ne smije dogoditi, dodao je Žužul.

"Poruka iz Hrvatske na ovom skupu je da je 2004. bila uistinu godina velikih promjena koje su vezane uz njezino približavanje EU", kazao je hrvatski šef diplomacije sudionicima konferencije, investitorima, bankarima i drugim predstavnicima institucija i korporacija. Istaknuo je da Hrvatska nastavlja čvrsto taj put s optimizmom da će se svi gospodarski pokazatelji mijenjati u pozitivnom smislu, kao što je slučaj i iskustvo zemalja koje su prošle godine pristupile EU.

Govoreći o tome na koji način približavanje EU djeluje na hrvatsko gospodarstvo, Žužul je rekao

da se niz pokazatelja u Hrvatskoj u prošloj godini može izravno povezati s približavanjem EU: pojačan je interes potencijalnih stranih investitora, bilježi se smanjivanje rasta inozemnog duga, promijenjen je kreditni rejting Hrvatske, a ostvarena je i najbolja turistička sezona.

Žužul je konferenciju u Beču, najveću te vrste i s preko 800 sudionika, ocijenio važnom i prestižnom, jer okuplja ljude koji odlučuju o investicijama a neizravno utječu i na formiranje ukupnog javnog mnijenja u pojedinim državama. Po njegovim riječima, među njima prevladava dojam da Hrvatska država u kojoj je demokracija sazrela, u kojoj se gospodarstvo uz dosta poteškoća ipak kreće u pozitivnom smjeru i u kojoj je put prema EU neupitan.

"Mislim da je ovo dobra prigoda za predstavljanje Hrvatske, prilika za njezinu promidžbu, za gospodarsku diplomaciju te uspostavu novih kontakata i suradnje", zaključio je šef hrvatske diplomacije u Beču.

Otvarajući ovaj dvodnevni međunarodni skup, koji okuplja predstavnike poslovnog svijeta, svijeta politike i financija 35 europskih zemalja, austrijski predsjednik Heinz Fischer rekao je kako je budućnost zemalja srednje i istočne Europe vezana za budućnost Europske unije pred kojom je proces konsolidacije i produbljavanja unutarnjih veza i odnosa. Istaknuo je potrebu skladnog razvitka svih zemalja EU kako bi se smanjile razlike u razvitku između novih i starih članica. "Zajednički skladni razvitak svih članica EU jamstvo je njezine stabilnosti", zaključio je austrijski predsjednik Fischer dodavši da na EU gleda kao na najveći projekt mira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙