FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grizlov: Nema nikakve osnove za ostavku ruske vlade

ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik ruske Dume BorisGrizlov rekao je novinarima u utorak da ne vidi "nikakve osnove" zaostavku ruske vlade koju traže komunisti zbog neuspješnog provođenjasocijalne reforme koja je izazvala velike prosvjede u zemlji, objavilisu ruski mediji.
ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik ruske Dume Boris Grizlov rekao je novinarima u utorak da ne vidi "nikakve osnove" za ostavku ruske vlade koju traže komunisti zbog neuspješnog provođenja socijalne reforme koja je izazvala velike prosvjede u zemlji, objavili su ruski mediji.

Val prosvjeda umirovljenika pogodio je Rusiju početkom mjeseca kada je na snagu stupio zakon kojim se socijalne povlastice naslijeđene iz bivšeg SSSR-a zamjenjuju financijskom pomoći samo za one najsiromašnije u sklopu socijalne reforme.

Grizlov je također rekao da nitko nije postavio pitanje ostavke vlade na sastanku Vijeća Dume u utorak, javila je agencija Itar-Tass.

Komentirajući inicijativu za izglasavanje nepovjerenja vladi, koju je pokrenula komunistička frakcija, Grizlov je rekao da postoje proceduralna pravila u skladu s kojima se to pitanje može staviti na razmatranje.

"Postoje pravila za takve inicijative koja određuju da se mora prikupiti 90 potpisa prije razmatranja tog pitanja na Vijeću Dume i zatim njegova uključivanja na dnevni red plenarne sjednice Dume".

Komunistička partija je poduzela u ponedjeljak prvi korak prema pripremi izglasavanja nepovjerenja vladi Mihaila Fradkova i predložila je da njezina frakcija u Dumi pokrene to pitanje, javila je RIA Novosti u utorak.

Kako je javio Itar-Tass, komunisti su već počeli prikupljati potpise zastupnika.

Komunisti su pokušali prisiliti vladu na ostavku već puno puta. Međutim, ovog puta su stranke Rodina i liberal-demokrati LPDR također izrazili volju da podrže tu inicijativu. Komunisti također računaju na potporu neovisnih zastupnika.

Vladajuća pro-kremaljska stranka Jedinstvena Rusija ima većinu od 450 mjesta u Donjem domu parlamenta tako da ostanak ili odlazak ove vlade u stvari ovisi o njoj. Predstavnici vladajuće stranke još nisu pokazali želju da brane svog štićenika Fradkova i njegovu vladu. Štoviše, piše RIA Novosti, Ljubov Sliska, prva potpredsjednica Dume, izjavila je u ponedjeljak da ako se stanje u svezi s tim zakonom, koji najviše pogađa umirovljenike i ratne veterane, ne sredi do 1. veljače, da će vlada morati skupiti hrabrost i priznati svoju odgovornost za neuspjeh reforme.

Ona je rekla za RIA Novosti da je moguća dobrovoljna ostavka nekih ministara.

"Dobrovoljna ostavka nekih članova vlade koji konkretno provode tu reformu mogla bi uvelike smanjiti socijalnu napetost", ustvrdila je.

Potpredsjednik Dume iz Jedinstvene Rusije, Oleg Morozov, izjavio je da će ta stranka usvojiti političku odluku glede vlade nakon što se u petak razmotre posljedice realizacije spornog zakona o novčanoj isplati u zamjenu za povlastice.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je obećao umjereno povećanje mirovina i okrivio je savezne i regionalne dužnosnike za neuspjeh u provođenju socijalne reforme koju podupire Kremlj.

"Vlada i regije nisu u potpunosti ispunile dužnost o kojoj smo govorili: kada donosimo odluke ne smijemo njima pogoršati život onih koji trebaju pomoć države", rekao je Putin, a prenio Interfax.

Reforme, kojima su povlastice iz sovjetskih vremena zamijenjene isplatom novčane pomoći, mogle bi smanjiti Putinovu popularnost, a dovele su i do nagađanja da bi predsjednik mogao smijeniti vladu, piše Reuters.

Putinova prva reakcija na sporni zakon došla je u vrijeme kada je policija blokirala stotine prosvjednika koji su željeli zauzeti veliko raskrižje u središtu Sankt Petersburga, njegova rodnog grada.

Tisuće umirovljenika okupile su se na tom raskrižju u subotu i nedjelju i zaustavile promet. Masovni prosvjedi nastavljeni su u ponedjeljak i utorak u Sankt Petersburgu.

Prosvjede, koji su započeli u Moskvi ranije ovog mjeseca i proširili se na brojne gradove širom 11 vremenskih zona Rusije, izazvao je zakon koji daje umirovljenicima, invalidima i vojnim veteranima novčanu pomoć umjesto povlastica kao što su besplatni lijekovi i javni prijevoz. Prosvjednici govore da nove mjesečne isplate od oko 10 američkih dolara puno manje vrijede od povlastica jer da taj iznos nije dovoljan za pokrivanje mjesečnih troškova prijevoza, a kamoli još za lijekove.

Prosječna mjesečna mirovina u Rusiji kreće se oko 80 američkih dolara i prosvjednici su zatražili vraćanje povlastica kao i povećanje mirovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙