FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU predlaže stvaranje snaga za pomoć zemljama pogođenim katastrofama

BRUXELLES, 7. siječnja 2005. (Hina/DPA) - Ministri Europske unijepriopćili su da žele poboljšati spremnosti Unije na brzu i djelotvornureakciju na katastrofe poput nedavnoga potresa s tsunamijem u južnojAziji, izvijestili su diplomatski izvori nakon ministarskoga sastankau petak u Bruxellesu.
BRUXELLES, 7. siječnja 2005. (Hina/DPA) - Ministri Europske unije priopćili su da žele poboljšati spremnosti Unije na brzu i djelotvornu reakciju na katastrofe poput nedavnoga potresa s tsunamijem u južnoj Aziji, izvijestili su diplomatski izvori nakon ministarskoga sastanka u petak u Bruxellesu.

Većina prijedloga o tome kako najbolje usmjeriti mehanizme budućih reakcija na katastrofe vrti se oko koncepta stvaranja europskih snaga s tom namjenom. Ministri zdravstva, razvoja i vanjskih poslova iz 25 zemalja EU-a sudjelovali su na izvanrednom sastanku Vijeća za opće i vanjske poslove što ga je sazvalo luksemburško predsjedništvo.

Francuska je predložila uspostavu snaga "Europske civilne zaštite" koje će moći "odmah koordinirati i mobilizirati nacionalne postrojbe".

Njemački ministar Joschka Fischer upozorio je na opasnosti dupliranja i cijene uspostave takvih snaga, ali složio se da je "snažnija europska koordinacija" poželjna.

Francuski predsjednik Jacques Chirac u petak je predložio glavnome tajniku UN-a Kofiju Annanu osnivanje međunarodnih humanitarnih snaga koje bi bile u stanju odmah pomoći žrtvama i elementarnih nepogoda i katastrofa.

U pismu upućenom Annanu, Chirac precizira kako "nije riječ o osnivanju nove međunarodne organizacije, koja bi raspolagala stalnim sredstvima, već o osnivanju nove međunarodne mreže čije bi djelovanje animirao UN" i koja bi bila u stanju hitno koordinirati i mobilizirati nacionalne postrojbe.

Ministri financija skupine G7 postigli su sporazum u pogledu zamrzavanja dugova državama, što ih je 26. prosinca pogodio razorni potres i tsunami.

U priopćenju objavljenom u petak ministri finacija sedam industrijski najrazvijenijih zemalja ističu da će surađivati s Pariškim klubom i ostalim kreditorima kako bi se postigao konsenzus o tome pitanju.

"Od zemalja pogođenih tsunamijem ne očekujemo povrat dugova dok Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond ne završe procjenu koja se odnosi na obnovu zemlje i njezino financiranje, pritom uzimajući u obzir da neke od spomenutih zemalja možda neće biti u stanju vratiti dugove", kaže se u priopćenju G7, koju čine SAD, Japan, Njemačka, Britanija, Francuska, Italija i Kanada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙