FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: Nova banka naplatila deset milijuna kuna kreditnih potraživanja

PULA, 17. siječnja 2005. (Hina) - Nova banka ovih je dana "iznenada inenajavljeno" sa žiro računa desetak istarskih tvrtki, uglavnom javnihi komunalnih poduzeća, skinula desetak milijuna kuna, a riječ je onaplati neplaćenih kreditnih obveza zbog kupnje dionica nekadašnjeIstarske banke čiji je sljednik Nova banka.
PULA, 17. siječnja 2005. (Hina) - Nova banka ovih je dana "iznenada i nenajavljeno" sa žiro računa desetak istarskih tvrtki, uglavnom javnih i komunalnih poduzeća, skinula desetak milijuna kuna, a riječ je o naplati neplaćenih kreditnih obveza zbog kupnje dionica nekadašnje Istarske banke čiji je sljednik Nova banka.

Rekao je to danas novinarima vlasnik tvrtke za zastupanje i posredovanje "Ten" iz Pule Branko Tenčić kao zastupnik istarskih tvrtki kojima je Nova banka naplatila deset milijuna kuna kreditnih potraživanja.

Riječ je o pulskim tvrtkama "Ceste", "Mehanika", "Vodovod", pazinskom "Vladimiru Gortanu", "Kamenu" i "Purisu", "Istarskom vodovodu" Buzet, i drugim komunalnim poduzećima kojima je 1998. godine Istarska banka ponudila kredit kojim će platiti dionice te banke ukupno vrijedne oko 20 milijuna kuna.

Upravo zbog tog kredita desetak istarskih javnih poduzeća ovih je dana ostalo bez novca na žiro računu.

Tenčić je rekao kako još uvijek nije uspio stupiti u kontakt s Upravom Nove banke te je najavio da će, ukoliko se u roku od mjesec dana s bankom ne postigne dogovor o povratu tih sredstava i reprogramu dugovanja, podići tužbu.

Podsjetio je na kronologiju događaja od 1998. godine, kada su istarska uglavnom komunalna poduzeća otkupljivala dionice tadašnje Istarske banke ne bi li ju spasile od propadanja, pa sve do prošloga tjedna kada je Nova banka nenajavljeno odlučila naplatiti bianko mjenice.

Naime, kako se danas čulo, da bi uopće mogla kupiti dionice, poduzeća su od ove banke tada digla kredit te kao osiguranje dale mjenicu, a upravo u tome danas spomenuta poduzeća vide mogućnost za povrat svojih sredstva. Naime, po riječima Tenčića, zakon zabranjuje da banke kreditiraju prodaju vlastitih dionica te je stoga, smatra Tenčić, ovaj postupak ništavan.

Upravo na temelju toga, kazao je, poduzeća će zatražiti povrat svojih sredstava.

Tenčić, međutim, nije htio komentirati novinarske opaske kako su tadašnji direktori tih komunalnih poduzeća bili naprosto "prisiljeni kupovati dionice ne bi li zadržali svoje funkcije uglavnom kontrolirane od politike".

"Vjerovalo se u prosperitet tadašnje Istarske banke, no očito da je učinjena kriva procjena", zaključio je Branko Tenčić dodavši kako je u međuvremenu vrijednost dionice pet puta smanjena, a banka je nudila otplatu po, za poduzeća, nepovoljnim uvjetima.

Direktori komunalnih poduzeća koji su prisustvovali današnjoj konferenciji za novinare unatoč svemu su isključili mogućnost poskupljenja svojih usluga.

Županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić danas je u izjavi za novinare kazao kako je odvjetništvo još 2000. godine utvrdilo da je Istarska banka kreditirala kupnju vlastitih dionica od strane 22 pravna subjekta iz Istre, što je bilo protivno članku 47 tadašnjeg Zakona o bankama. No, kako su to bile prekršajne nepravilnosti za koje se predviđaju novčane kazne, državno odvjetništvo nije pokrenulo kazneni postupak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙