FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vranićeva izložba "Priča o vinu" u Eisenstadtu

ZAGREB/ŽELJEZNO, 17. siječnja 2005. (Hina) - Izložba fotografija "Pričao vinu" Nikole Nina Vranića bit će 20. siječnja otvorena u "Galerie 7"u austrijskom gradu Željeznom (Eisenstadtu).
ZAGREB/ŽELJEZNO, 17. siječnja 2005. (Hina) - Izložba fotografija "Priča o vinu" Nikole Nina Vranića bit će 20. siječnja otvorena u "Galerie 7" u austrijskom gradu Željeznom (Eisenstadtu).

Izložbu priređuju Etnografski muzej iz Zagreba i Hrvatski kulturni i dokumentacijski centar iz Željeznog, a bit će izloženo pedesetak velikih umjetničkih i dokumentarnih fotografija u boji koje je Nikola Nino Vranić snimio 1997.

Te fotografije prikazuju vinograde od sjevera prema jugu te od zapada prema istoku Hrvatske - Hrvatskog zagorja, Dalmacije i otoka, Istre, Varaždina i Požeške kotline.

Po riječima autora fotografije o vinogradima su etnografski dokument, umjetnički doživljaj krajolika, ali i počast onomu tko je sročio izreku da vinograd ne treba gospodara, nego slugu.

Nikola Nino Vranić (1933.) završio je 1952. foto-odjel zagrebačke Grafičke škole, nakon čega je radio u poznatom zagrebačkom foto-atelijeru "Zazi" u vlasništvu njegova djeda. Obitelj Vranić povezuju naraštaji vrsnih fotografa od vremena kad je nakon izuma fotografije njihov pradjed potkraj 19. stoljeća u Dubrovniku imao fotografsku radionicu.

Vranićeve fotografije umjetničkih djela, potreta i krajolika objavljene su u monografijama poznatih suvremenih umjetnika ili stručnim publikacijama koje obrađuju temu kulturnih spomenika.

Objavio je fotomonografije "Krajolici" (1986.) i "Zagreb" (2001.), a od 1962. sudjelovao je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama, osvajajući domaće i međunarodne nagrade.

Izložba "Priča o vinu" prije nekoliko godina bila je postavljena u više gradova u Hrvatskoj.

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙