FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Mesić: Odvojiti pitanje granice od Ljubljanske banke

ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Granična pitanja treba odvojiti odproblema dugova Ljubljanske banke hrvatskim štedišama jer se pokazaloda povezivanje tih tema u "paket" nije donijelo rezultat, ocijenio jeu razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od ponedjeljkahrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Granična pitanja treba odvojiti od problema dugova Ljubljanske banke hrvatskim štedišama jer se pokazalo da povezivanje tih tema u "paket" nije donijelo rezultat, ocijenio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od ponedjeljka hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"S rješavanjem otvorenih pitanja u paketu već smo pokušali, ali bez uspjeha. To je ono što su pokušali (bivši premijeri) Račan i Drnovšek. Zato svako pitanje treba rješavati odvojeno", rekao je Mesić u razgovoru sa zagrebačkim suradnikom "Dnevnika" Dragom Pilselom.

Govoreći o pitanju granice, Mesić je rekao da je kopnenu granicu definirala Badinterova komisija i da su nekadašnje republičke granice postale državnima.

"Zato našim prijateljima Slovencima predlažem da osnujemo komisiju i prvo odredimo svaki metar kopnene granice. Nakon toga lakše bi odredili granicu na moru", rekao je predsjednik Mesić.

Na pitanje očekuje li "tvrdu" poziciju Slovenije oko otvorenih pitanja u procesu pregovora Hrvatske s Europskom unijom, onako kako je prema Sloveniji u pregovaračkom procesu s EU nastupala Italija, Mesić je rekao da ne očekuje i da granice treba poštovati.

"Slovenija mora poštovati pravno uređenje formirano nakon II. svjetskog rata. Jasno je da granice nisu uvijek bile najpravednije, ali to je nešto što treba poštovati. Ako Slovenija bude zadovoljna s prijelazom kroz hrvatsko more do otvorenog mora, a da pri tom nitko ne može dirati njene brodove, onda će stvar biti sređena do našeg ulaska u Europsku uniju", rekao je predsjednik Mesić i dodao da je dogovor o granici moguć i da ga je moguće postići i bez arbitraže.

Mesić je upozorio i na akutan neriješeni problem dugova Ljubljanske banke hrvatskim štedišama. Po njegovoj ocjeni riječ je o težem problemu od otvorenih graničnih pitanja, a treba ga izdvojiti iz paketa.

"Ljubljanska banka ili njena slijednica ne može za slovenske štediše imati jedne kriterije, a za štediše iz Hrvatske ili BiH druge. Prije ili kasnije banka će morati uzeti kredit uz državno jamstvo kako bi se tim ljudima vratilo ono što im pripada", rekao je Mesić, ponudivši i formulu kako dug postupno vratiti.

"Ljudima prvo treba priznati pravo na njihovu ušteđevinu. Nakon toga treba onima koji imaju manje svote isplatiti glavnicu, a onima koji imaju više - barem kamate. No, i to je potrebno postići uz dogovor. Čini mi se, nažalost, da pregovori neće ići lako ako sve budemo vezivali s rješenjem graničnih pitanja, rekao je Mesić u razgovoru za ljubljansku list "Dnevnik".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙